Published On: Tue, Nov 26th, 2013

Dačić zabrinuo zapadne zemlje

BEOGRAD – Ambasade najmoćnijih zapadnih zemalja u Beogradu vrlo su zabrinute zbog izjave premijera Srbije Ivice Dačića da Zapad “približava Srbiju Rusiji”.

Izjavu tumače kao mogući “proruski zaokret” prvog čovjeka srpske vlade, piše “Danas”, pozivajući se na dobro obaviještene izvori iz vrha Vlade Srbije.

Do tih izvora su, kako navodi beogradski dnevnik, stigle zabrinute reakcije više ambasada, odnosno molbe za pojašnjenje Dačićevih poruka iz intervjua američkoj novinskoj agenciji Asociated press.

Ambasade sada pažljivo analiziraju izjave Ivice Dačića, uz bojazan da predsjednik Republike Tomislav Nikolić, kojeg generalno govoreći smatraju za “ruskog čovjeka”, dobiva saveznika u zagovaranju više nego bliskih odnosa Beograda i Moskve, dodaje “Danas”.

“Oni (na Zapadu) koji kritiziraju Srbiju zbog bliskosti i partnerstva s Rusijom treba da se zapitaju zašto nisu ponudili takve odnose Srbiji. Ja Zapadu uporno govorim da je Srbiji potreban strateški partner i na Zapadu … Ali oni uopće nisu zainteresirani”, izjavio je Dačić u intervjuu za AP.

Dačić je, također, odbacio optužbe srpski prozapadnih oporbenih stranaka da je energetski sporazum iz 2008, prema kome je Srbija prodala 51 posto naftnog i plinskog monopola “Gazpromu” u okviru sporazuma “Južni tok”, utabao put za rusku ekonomsku i političku dominaciju u zemlji .

On je naglasio da se kritičari “plaše ruskog prisustva u ovom dijelu svijeta”.