Published On: Tue, Nov 26th, 2013

PRVI U SVIJETU: Angola zabranjuje islam i namjerava srušiti džamije

Angola je postala prva zemlja u svijetu koja želi zabraniti islam i muslimane. Prvi korak vlasti u zabrani je uništavanje svih džamija u zemlji, piše Daily Mail.

“Proces legalizacije islama nije odobren od strane Ministarstva pravde i ljudskih prava, sve džamije će biti zatvorene do daljnjeg”, kazala je Rosa Cruz e Silva, ministarka kulture te zemlje, a prenosi Agence Ecofin.

Silva je to kazala tijekom svoje posjete komisiji Narodne skupštine. Ona kaže da je odluka bila zadnja u nizu pojačanih napora u borbi protiv vjerskih sekti, uključujući i ilegalne sekte.

Vlada Angole će također biti u obavezi “ažurirati nacionalni kontekst” kao način borbe protiv uspona nove vjerske kongregacije koja je u suprotnosti sa “navikama i običajima u Angoli”, dodala je. Isto kao i Islam, Silva najavljuje da postoji najmanje 194 sekti kojima također slijedi zabrana.

“Listu svih sekti je objavilo Ministarstvo pravde i ljudskih prava u medijima”.Zabranjeno im je da vrše svoje obrede i moraju zatvoriti svoja vrata.

“Ovo je konačni kraj islamskog utjecaja u našoj zemlji,” kazao je predsjednik Jose Eduardo dos Santos.

U listopadu prošle godine, muslimani iz općina Viana, Luanda, nazočili su uništavanju minareta njihove džamije Zengo. Pokrajinski guverner Luanda, Bento Bento, je također rekao za lokalni radio da “radikalni muslimani nisu dobrodošli u Angoli i vlada Angole nije spremna za legalizaciju džamija“.

On je više puta podvukao da muslimani nisu dobrodošli u Angoli, a da vlada neće legalizovati džamije u zemlji.

Prema podacima CIA Factbook, 47 posto stanovništva te zemlje prakticira autohtona vjerovanja, 38 posto rimokatolička, a 15 posto protestantska.