Četvrtak, 18 srpnja, 2024

SAD izručile BiH bivšu pripadnicu HVO-a osumnjičenu za ratne zločine

Must Read

Američke vlasti izručile su Bosni i Hercegovini Azru Bašić, bivšu pripadnicu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osumnjičenu za ratne zločine na području Bosanske Posavine, potvrđeno je iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Bašić je rođena u Rijeci 1959. godine, a pod istragom je Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je 1992. godine sudjelovala u ratnim zločinima nad civilima srpske nacionalnosti na području Dervente. Državno tužiteljstvo tereti je da je u razdoblju od travnja do lipnja 1992. godine osobno počinila ubojstvo jednog civila i sudjelovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi. Iz Tužiteljstva BiH navode da je Bašić nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky u SAD-u.
Nakon toga je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država, locirana, uhićena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netočnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju u ratu u BiH. S obzirom da je na temelju zahtjeva pravosuđa BiH za njom raspisana tjeralica, vlasti SAD provele su postupak ekstradicije i izručenja, a tužiteljstvo BiH izrazilo je zahvalnost vlastima SAD na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju Azre Bašić.
Istaknuto je kako Tužiteljstvo BiH s partnerskim agencijama i institucijama diljem svijeta intenzivno radi na pronalasku, izručenju u BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se od pravde pokušavaju skriti u inozemstvu i taj će se proces nastaviti kako ratni zločini ne bi ostali nekažnjeni.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -