Published On: Tue, Aug 6th, 2019

SADA IMAJU SVE KONCE VANJSKE POLITIKE: Nakon dva člana Predsjedništva Erdoganova partija dobila je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Bošnjačke lideri su, u jasnoj namjeri podizanja nacionalizma, guranja Hrvata Srbima i svađanja dvaju temeljnih naroda Federacije  BIH, Bošnjaka i Hrvata, opljačkali Hrvate.

Ubacivanjem Najdražeg zeta u hrvatsku fotelju člana Predsjedništva. Hrvatska fotelja je inače jedino nešto što nosi pridjev hrvatsko  a što mu nije nije toliko mrsko koliko hrvatska obala, hrvatski mostovi, hrvatska kultura, identitet, jezik i  konstitutivna prava hrvatskog naroda. Na žalost, naroda njegovog oca.

Komšićev sin je okupirao i mogućnost sječe jedne trećine diplomacije. Hrvatske kvote. To je učinio jako brzo, po želji punice i Erdoganove filijale u Bosni – SDA. Partije naručitelja.

Erdogan će tako preko SDA imati mogućnost dodatnog prodora u samo srce Europe. Osim ucjena koje čini iz Ankare putem dva člana Predsjedništva, ogromna mreža MVP-a BIH s dvije trećine diplomacije otvara mu nevjerojatne mogućnosti lobiranja i špijuniranja širom Europe.

Svi koji u ovom trenutku tvrde da SDA nije filijala Rejepa Erdogana u Europi neka se samo sjete da je prije par dana Šefik Džaferović Gulenovu organizaciju nazvao terorisitčkom. Takvu snažnu osudu Gulen nije dobio ni u samoj Turskoj.

SDA je kasno shvatila svoju ulogu. To ne smije biti bosanska stranka koja se okreće Istoku, nego Erdoganova stranka koja prodire prema Zapadu. Sve što SDA treba na Istoku Erdogan je već osigurao. Sve što Erdogan treba na Zapadu SDA ima u budućnosti osigurati. Vanjska SDA u budućnosti će, našim novcem,  ogromnu energiju koristiti na umivanje lika i djela turskog diktatora. Jaka Turska u Europi znači i preživljavanje SDA u Bosni. Radi se o jednoj te istoj stranci različitih imena. Na čijem je čelu zna se tko.

Predsjedništvo BIH je kolektivni šef Ministarstvu vanjskih poslova. Dodik će se tu naći u nezgodnoj situaciji a njegova cijena na EU tlu će naglo porasti. Upravo zbog Erdogana.

U odnosu na ostala blijeda i tehnička ministarstva MVP je jako životno ministarstvo. Tamo se već desetljećima roje SDP i SDA kadrovi. Crnadak im nije mogao ništa. Niti se trudio niti je znao.

Čak i neki ugledni članovi UZP-a nakon što su u MVP upali preko Prlića presvukoše kože i postadoše nagodni halal nacionalizmu. Od lidera HercegBosne do uglednih članova SDP-a BIH. Pa im merhamet oprosti potpise na UZP rješenjima i sudjelovanje u najvišim tijelima HercegBosne. (Ovdje bi sad trebalo napisati jedan traktat o šteti koji je Jadranko Prlić učinio svojim kadroviranjima u MVP-u no zbog fokusiranosti na temu preskačemo)

Karakteran ministar vanjskih poslova može zasjeniti i samo Predsjedništvo.  U tom smislu postavlja se logično pitanje: Zar Hrvati nemaju tako karakternu osobu? Naravno da ju imaju. Imaju ih više.

Zašto je Čović onda u postojećoj konstelaciji odnosa, kad već imaš situaciju da SDA kontrolira dva člana Predsjedništva i dvije trećine diplomacije, prepustio ovo iznimno važno ministarstvo SDA-u i s druge strane  uzeo tri tehnička , politici uopće nepodložna , gotovo nevidljiva ministarstva.

  • Procjenio je da bi takav ministar ili ministrica bio/la blokirana od prvog dana ogromnom mrežom SDA i SDP kadrova u MVP?
  • Da bi u moru njihovih kadrova podlegao pritiscima pri međunarodnim susretima i postao sarajevski igrač baš kao Crnadak?
  • Namjerno je gurnuo SDA-u vruć krompir, odgovornost da u  budućim pregovorima sa EU upravo SDA pokazuje svoje najtolerantnije lice?

Što god da je odgovor opet se nameće logičko pitanje:

  • Uzima li HDZ ministarstva po kriteriju upošljavanja vječnih kadrova kojima treba osigurati radna mjesta (Pendeš, Bevanda, Grubeša) ili je interes hrvatskog naroda u BIH taj koji u datom trenutku nameće odluku?

Interes Hrvata u ovom trenutku bio je MVP prije bilo kojeg drugog ministarstva.

  • HDZ nije tražio to ministarstvo.
  • Nije postupao po interesu naroda nego interesu vlastitih kadrova?
  • I pitanje zašto, ostaje mistično visjeti u zraku. Teško da ćemo ga ikada dobiti.

Neki tvrde da bi takav ministar ili ministrica morao/la biti izuzetno snažna osoba i da bi u iduće 3 godine morala zasjeniti Komšića u međunarodnim kontaktima. A time bi zasjenila i Čovića. Je li moguće da je Čovića toga strah?

  • Nije li odlika snažnog lidera da u stranci jača buduće snažne i samosvijesne lidere?
  • Nije li slaba stranka ona u kojoj poslije autoritativnog lidera ostaje obezglavljeno članstvo po onoj narodnoj “poslije strogog ćaće kilava dica”?

Što god da jeste odgovor, SDA će tako, zahvaljujući HDZ-u,  kao nikada do sada imati potpunu prevlast u vanjskoj politici i kontaktima s međunarodnim uglednicima. I tu se ne radi o kompromisu o kojem govori Čović. Jer SDA nije ni inzistirao na ovom ministarstvu koje je raspoređeno još prije par mjeseci. Bili su uvjereni da će ga Hrvati uzeti.

Hrvati su tada, naime,  imali pravo prvi birati.

Što god da je odgovor na gore opisanu mistiku  HDZ odustajanja od MVP-a,  čestitamo SDA-u i g. Erdoganu potpunu kontrolu vanjske politike BIH i nadamo se da će u svojim budućim kontaktima koje Bakir bude radio po svijetu, to biti manje braća iz Muslimanskog bratstva a nešto više raja iz Brusselsa, te se , s obzirom da iz Sarajeva pune 4 godine slušamo kritike na HDZ egidu “Hrvati nositelji europskih vrijednosti” nadamo da će to ismijavanje u iduće 4 godine pokazati kao opravdano.

U smislu da će upravo lideri Bošnjaka, pokazati da je svaki narod u BIH jednak nositelj europskih vrijednosti, poštivanja ljudskih prava, nositelja demokratizacije, usklađivanja Ustava BIH s presudama međunarodnih sudova kao i Ustavnog suda BIH.

Sve to naravno bit će jako teško SDA ministru, pojašnjavati strancima, dok mu u državi caruje predsjednik izabran iz reda  majorizacije. Sabinin muž. No što se mora, jelte, nije teško.