Published On: Sun, Nov 24th, 2013

Ružić: Srbija i Crna Gora trebaju ući u EU kao dva oka u glavi

Srbijanski ministar bez portfelja zadužen za europske integracije Branko Ružić kazao je danas da je realan scenarij da Srbija do 2020. godine postane punopravna članica Europske unije (EU).

On je rekao da ta procjena nije ni pesimistička, ni optimistička, već je rezultat realnog sagledavanja stvari.

Ono što je na neki način paradoks, jeste da smo mi zbog svega onoga što nam se događalo u prethodnom razdoblju praktično tavorili na tom europskom putu, ali smo, s druge strane, uspjeli da unaprijedimo administrativne kapacitete. Garancija realizacije našeg cilja da do 2020. godine budemo članica EU jeste upravo ta procjena da u tehničkom smislu pregovarački proces možemo provesti u roku od četiri godine, kazao je Ružić podgoričkoj Pobjedi, prenio je Tanjug.

On smatra da i Crna Gora može do 2020. postati punopravna članica EU.

Mislim da je to sasvim realističan cilj, ne samo za Srbiju, nego, prije svega, za Crnu Goru, ali i za sve ostale države u regiji koje su spremne dati dinamičniji impuls tom procesu, naveo je Ružić.

Prema njegovim riječima, proces europskih integracija u regiji treba sagledati kao sustav spojenih posuda.

Nama je u interesu da Crna Gora, Albanija, Makedonija i BiH, odnosno da sve te države iz regije usklade svoje društvene sisteme s onim vrijednostima koje se baštine u EU. Kada kažem da Srbija i Crna Gora trebaju ući u EU kao dva oka u glavi to predstavlja neku simboliku, pa i impuls koji upravo govori o velikom iskoraku u našim bilateralnim odnosima u posljednje vrijeme, istaknuo je Ružić.

Na konstataciju da je nepisano pravilo da sve zemlje koje pristupaju EU prvo postanu članice NATO, te da li to može biti otežavajuća okolnost Srbiji, on je kazao da ne smatra kako će to pitanje biti prepreka europskim integracijama Beograda.

Opredjeljenje Crne Gore je jasno izraženo euroatlantsko i to je sasvim legitiman cilj za koji mi imamo potpuno razumijevanje. Što se tiče Srbije, postoje određene specifičnosti, ali i parlamentarne odluke koje jasno govore o tome da smo mi vojno neutralna država i da svoj spektar dobrih odnosa sagledavamo kroz prizmu unaprjeđenja odnosa sa svima koji su značajni akteri u međunarodnoj areni, naveo je Ružić.