Published On: Sun, Nov 24th, 2013

Meron dolazi obići Tomašicu i Omarsku

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron će sutra posjetiti Prijedor gdje će obići nedavno otkrivenu masovnu grobnicu Tomašica i lokaciju zatočeničkog logora Omarska.

Posjeta Merona Prijedoru je u sklopu njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu radi sudjelovanja na konferenciji u Sarajevu povodom obilježavanja dvadesete godišnjice rada Međunarodnog suda.

Dvodnevnu konferenciju na kojoj će biti razmotreni aspekti naslijeđa tog suda, a koja će biti održana 26. i 27. studenog u Sarajevu, organizira Međunarodni kazneni  sud za bivšu Jugoslaviju.

Govoreći o ovoj konferenciji, predsjednik MKSJ-a Theodor Meron je izjavio da je cilj konferencije omogućiti diskusiju s predstavnicima zajednica u bivšoj Jugoslaviji o uspjesima Međunarodnog suda, izazovima s kojima se on susretao i o tome kako svoje naslijeđe može učiniti pristupačnijim lokalnim zajednicama, priopćeno je iz MKSJ-a.

Konferencija će početi 26. studenog sastancima na radnom nivou, nakon čega će uslijediti niz javnih skupova i diskusija, koji će biti održani 27. studenog.

Osim predstavnika Međunarodnog suda, među sudionicima konferencije će biti službenici nacionalnih pravosudnih sistema, stručnjaci na polju tranzicijske pravde, žrtve, pravnici, novinari, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i drugi akteri iz bivše Jugoslavije.

Konferenciju organizira Outreach program MKSJ-a, a njezini organizaciju svojom velikodušnom pomoći omogućili su Europska unija i vlade Nizozemske i Švicarske, navode iz MKSJ-a.

 

http://www.dnevno.ba/