Published On: Sun, Nov 24th, 2013

Sarajevski Čepoćilim za Guinnessovu knjigu rekorda

U okviru obilježavanja Europskog tjedna  za redukciju otpada, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša je finaciralo devet nevladinih organizacija kako bi svojim projektima skrenule pažnju na problem gomilanja otpada i ponudile načine na koji otpad može biti reduciran.

Jedan od tih projekata koji je izazvao veliko zanimanje javnosti je i projekt Udruženja “Green Art” – mozaik izrađen od čepova, nazvan “Čepoćilim”, sa sloganom “Ne pod ćilim”.

– Ovaj projekt privukao je pažnju medija i sugrađana, a projekt “Čepoćilim”, koji je izrađen u obliku bosanske šare, finacijski je podržalo i Veleposlanstvo Republike Grčke u Sarajevu i NATO Štab – kazala je u izjavi za Agenciju FENA predsjednica Udruženja “Green Art” Alma Hrasnica.

Ovog tjedna ćilim je prvi put predstavljen javnosti, a promociji projekta prisustvovao je grčki veleposlanik u BiH Karolos Gadis i pukovnik Ole Fanske, zamjenik komandanta NATO štaba u BiH, prepoznavši značaj ovog projekta.

Hrasnica kaže da je iz Business centra Unitic, gdje je ćilim postavljen, potvrđeno da je zanimanje za mozaik od plastičnih čepova s bosanskom šarom veoma veliko  i na toj lokaciji će biti izložen mjesec dana.

– Zahvaljujemo se svima na svestranoj pomoći, posebno grčkom aveleposlaniku Karolosu Gadisu, koji nas je podržao i prije nego je mozaik bio gotov, vjerujući u snagu ideje i njene ekološke poruke – dodala je Hrasnica.

Napomenula je da je ovakvo zanimanje ujedno i ohrabrenje da se Udruženje upusti u avanturu da “Čepoćilim” predloži za Guinnessovu knjigu rekorda.

Stoga su iz Udruženja pozvali sve sugrađane da čuvaju plastične čepove kako bi se napravila zajednička velika akcija prikupljanja otpadnih materijala te da bi se otpad pretvorio u umjetnost.

Osim ovog projekta, ostale nevladine organizacije, koje su bile dio Europskog tjedna za redukciju otpada, su organizirale razne aktivnosti – od izrade namještaja od otpada, kampanje za “zeleno poslovanje”, pravljenja zdrave hrane do  sadnje cvijeća u predmetima napravljenim od otpada.

Organizirane su i akcije prikupljanja otpada te su upriličene i edukacije za učenike o tome kako sačuvati prirodu i otpad ne ostavljati na izletištima i drugim mjestima.

http://www.dnevno.ba