Published On: Ned, stu 24th, 2013

Hill: Milorad Dodik manipulira građanima slično kao što je to radio Milošević

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik manipulira nacionalističkim osjećajima na način sličan onome kako je to radio Slobodan Milošević, a to čini u pokušaju da izbjegne odgovornost za vrlo tešku gospodarsku situaciju“, ocijenio je otpravnik poslova veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill u intervjuu koji je u subotu objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

On (Dodik) daje mnogo bombastičnih izjava i time mijenja teme a teme bi trebale biti ekonomske poteškoće u RS i korupcija, no on se ne bavi time nego priča o nacionalizmu. Ne mislim čak ni da on vjeruje u to što priča“, kazao je Hill, prvi čovjek američkog veleposlanstva u Sarajevu nakon što je prije dva mjeseca istekao mandat dotadašnjem veleposlaniku Patricku Moonu.

Hill je konstatirao kako u postojećim okolnostima “nije naročito produktivno” uopće razgovarati s Dodikom.

Podsjećajući na činjenicu kako je bio na funkciji u Beogradu u vrijeme kada je tamo vladao Slobodan Milošević, Hill je kazao kako postoje sličnosti u načinu na koji je tadašnji srbijanski vođa manipulirao Kosovom s onim što danas u odnosu na status RS radi Dodik.

Vidim da se pomalo koristi ta njegova (Miloševićeva) nacionalistička matrica kako bi se glasačko tijelo zbunilo, kako se ne bi razgovaralo o stvarnim problemima. A ovdje imate ogromnu nezaposlenost, izraženu korupciju i vrlo, vrlo tešku gospodarsku situaciju“, kazao je Hill.

Istaknuo je kako je to nedvojbeno odgovornost Dodika no ne samo njega jer je slično stanje i u Federaciji BiH.

Iako nije izravno spomenuo ime predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, Hill je očito aludirao na njega konstatacijom kako je “jedan političar” pitanje o tome otkuda mu ogromna kuća koju nije mogao steći od plaće okvalificirao kao napad na cijeli jedan narod.