Published On: Sri, svi 19th, 2021

Rusija proglasila američki radio stranim agentom, sad idu na Sud za ljudska prava

Američka radiopostaja Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) podnijela je tužbu na Europskom sudu za ljudska prava zbog odluke ruskih vlasti da je proglase takozvanim stranim agentom.

Rusija je ove godine odredila visoku novčanu kaznu toj postaji i zamrznula joj bankovne račune u Moskvi zbog, kako tvrdi, njezina upornog odbijanja da prizna da izvršava funkcije stranog agenta.

“Rusija krši slobodu medija”

RFE/RL ne priznaje da je strani agent, što ima negativne konotacije iz sovjetskog doba i ne želi tako označavati svoje materijale. Optužuje Rusiju da krši slobodu izražavanja i slobodu medija.

“Ako je se ne obuzda, ruska kampanja nametanja strogih kazni RFE/RL-u zbog njegova stajališta o označavanju njegova sadržaja imat će jak efekt hladnog tuša na ono što je ostalo od ruskih neovisnih medija”, priopćio je RFE/RL.

Rusija koristi oznaku “strani agent” za organizacije financirane izvana koje se bave političkom aktivnosti. Zbog toga su podložne dodatnoj birokratskoj kontroli. Rusija je prošli tjedan poslala ovrhovoditelje u ured RFE/RL-a u Moskvi zbog neplaćenih kazni. Nedavno je proglasila dva popularna ruska medija stranim agentima, uključujući portal Meduzu.

Napomena: RSE se još uvijek nije ispričala građanima BIH zbog činjenice da su dugo godina u svom programu promovirali film s deklariranim nacistom u jednoj od glavnih uloga tvrdeći da se radi o humanisti. RSE je u BIH potpuno zaštićena. Mogu nad potpuno nevinim građanima vršiti javni linč, promovirati ratne zločince, što su i učinili promovirajući film “Neđo” u kojem se kao humanist pojavljuje odbjegli ratni zločinac optužen za silovanja Srpkinja i ubojstva Srba u logorima Dretelj i Gabela. Bio je deklarirani nacist i vojnik Alije Izetbegovića koji nije priznavao vlast HVO-u. Sudeći prema nacistima iz RSE, ubojstva Srba i silovanja Srpkinja nisu zločin. Postav RSE u Pragu inače vode uglavnom Bošnjaci iz BIH.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x