Published On: Sri, svi 19th, 2021

Hrvati iz Vojvodine: Tražimo isto izborno pravo koje SDSS ima u Hrvatskoj

DEMOKRATSKI savez Hrvata u Vojvodini čestitao je na izbornom uspjehu Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) i ocijenio da takvo postignuće hrvatska manjina u Srbiji ne može ostvariti zbog neprovođenja međudržavnog sporazuma dvije zemlje.

Nakon prvog kruga izbora predstavnici SDSS-a od deset dožupana iz redova srpske zajednice imat će osam, a sličan je omjer i kada je riječ o blizu 30 mjesta gradonačelnika ili načelnika općina, to jest dogradonačelnika ili donačelnika općina, istaknuo je DSHV.

“Srbija ne provodi obvezu o zaštiti nacionalnih manjina”

Stranka hrvatske manjine zaključuje da je Hrvatska s institutom zajamčenih mandata na najbolji način riješila pitanje demokratske participacije nacionalnih manjina, što je potvrđeno na proteklim izborima. DSHV u tome kontekstu zaključuje da to pravo Hrvati u Srbiji još uvijek ne mogu ostvariti jer Srbija ne provodi međunarodnu obvezu preuzetu na temelju Međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedica jednostranog neprovođenja sporazuma je isključenost hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka na svim razinama odlučivanja u Srbiji. DSHV zato traži cjelovitu primjenu međudržavnog dokumenta i zaključuje da će do tada Hrvati u Srbiji i dalje biti bez onoga što uživaju Srbi u Hrvatskoj.

Vodstvo hrvatske manjine više do desetljeća traži da Srbija realizira sporazum u dijelu koji se odnosi na uvođenje instituta zajamčenih mandata u zastupničkim tijelima na lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj razini. Taj je zahtjev stalno u vrhu liste otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>