Published On: Pon, velj 8th, 2021

Reagiranje: Hadžović osramotio Vladu HNŽ-a

”Smatramo skandaloznim i  krajnje uvredljivim ovakav javni stav ministra Hadžovića  kojim veliča ratne zločince, te potpunim moralnim sunovratom osobe koja je dužnosnik u izvršnoj vlasti ove županije”, navodi se u priopćenju za javnost Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Navodi se kako je Rašid Hadžović, trenutni ministar prosvjete, znanosti kulture i športa HNŽ-a putem svoje objave na društvenoj mreži Facebook javno istaknuo stav i dao potporu  osuđenom ratnom zločincu i zapovjedniku 4. muslimanske brigade, za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu.

U objavi se navodi da je general bošnjačke Armije BiH, osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin ” heroj, a ne zločinac”.

”Osoba koja je na čelu ministarstva prosvjete, znanosti ,kulture i sporta poslala je poruku da su mu stravični ratni zločini protiv Hrvata i Srba prihvatljivi i ‘patriotski opravdani’. Obzirom na potpuni izostanak suosjećanja s obiteljima žrtava nebošnjačkog stanovništva, pijeteta prema stravično ubijenim žrtvama, te hvaleći i opravdavajući ratne zločine i zločince koje svoj epilog dobivaju na Sudu BiH ističemo kako ministar Hadžović ovakvim porukama osramotio i multietničku Vladu HNŽ-a, te  narušio međunacionalne odnose i povjerenje. Ovakva osoba ne zaslužuje  niti će u buduće imati naše povjerenje”, navedeno j eu priopćenju kojeg potpisuju zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Tomislav Martinović, predsjednik kluba Hrvatski zastupnika u Skupštini Đuro Prkačin te predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH u Skupštini Damir Džeba.

Dodaje se kako smatraju da ”izostanak primjerene reakcije nadležnih tijela i blagonaklono djelovanje međunarodne zajednice na javno veličanje ratnih zločinaca od strane bošnjačkih dužnosnika, i u slučaju izjava ministrice vanjskih polova BiH „Turković“, su ohrabrile dotičnog ministra na ovaj skandalozan čin”.

Hadžović je objavu podijelio još 22. siječnja ali je tek sada uslijedila reakcija.

Podsjećamo, i komemoracija ubijenome Marku Radiću, koji je ubijen u studenom prošle godine, izazvala je reakcije jer su na njoj nazočili predstavnici HDZ-a BiH.

Tada je SDA priopćila kako je ”u uređenim društvima nezamislivo da dužnosnici vlasti odaju poštovanje osobama koje su pravosnažno osuđene za teške oblike ratnih zločina”.

”U Bosni i Hercegovini je moguće da dužnosnici nekažnjeno slave ubojice i silovatelje, jer se kriju iza mehanizama etničkog veta, pomoću kojih blokiraju usvajanje zakona o zabrani slavljenja ratnih zločinaca. S obzirom da bh. institucije ne mogu, zbog nametnutih okova, sankcionirati takve dužnosnike koji slave zločince, pozivamo one koji su zaduženi za to (OHR i PIC) da to urade”, naveli su tada iz SDA.

 

Međutim postoji bitna razlika od odlaska na sahranu mrtvom čovjeku ,  osuđenom za zločin ili nesluzbenog dočeka osobe koja je odslužila kaznu za zločin te se smatra pravno rehabilitiranom, (slučaj Kordić). To je daleko drugačije od veličanja tek presuđenog zločinca , što je udar na sudsku vlast.

No ako bi političari presuđenog zločinca s odsluženom kaznom izdizali kao društvenu vrijednost to bi također bio skandal.

Ovdje je skandal nulte kategorije jer je ministrica iz izvršne vlasti javno omalovažila sudsku vlast, i i to tako što je herojem proglasila vođu jedne od najzločinačkijih postrojbi koje svijet pamti. Odreda El Mudžahid.

No, ukoliko Sakib umre, u ćeliji,  tko bi smio SDA čelnicima zabraniti odlazak na sahranu?  Nitko. Ali veličanje njegovog djela, svatko.

Kada odsluži kaznu tko smije SDA čelnicima zabraniti da se druže s njim? Nitko. Ali da veličaju njegov lik i djelo, svatko.

SDA upravo ti čini svake godine.  SDA svake godine naime održava o državnom trošku komemoraciju za Rasima Delića. Osuđenog zločinca. Čak je i na njegovoj sahrani bio počasni vod Oružanih snaga BIH.

Srpski i hrvatski političari su krivi jer su to dopustili.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>