Subota, 15 lipnja, 2024

RAMA: Podržavam Vučićev poziv na dijalog o Kosovu, Dačićev prijedlog “neuobičajen”

Must Read

Albanski premijer Edi Rama u utorak je za beogradski list Blic rekao da su odnosi Srbije i Albanije bolji nego ikad prije te je podržao poziv srbijanskog kolege Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog o Kosovu jer je “rješenje kosovskog pitanja u interesu svih, a ne samo Albanaca”.

Unutarnji dijalog bio bi važan “da se dogodi na Kosovu i u Albaniji također”, rekao je Rama u intervjuu za Blic, ali je prijedlog srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića da se kosovski problem riješi podjelom i razgraničenjem nazvao “neuobičajenim”, prenosi Hina.

“Ne pomaže ako se počne odatle” u traženju rješenja, rekao je Rama te dodao kako bi se moglo zaključiti da se radi o “neuobičajenom prijedlogu”.

Rješenje za kosovsko pitanje je “puno priznavanje Republike Kosovo”, smatra Rama, no dodaje ako se stavi u poziciju Aleksandra Vučića “svjestan je da to mnogo lakše reći nego učiniti”.

“Zasad je važno da svi zajedno naporno rade do rješenja – strpljivo, izravno i nekonvencionalno”, sugerira albanski premijer.

Svjetske agencije prenijele su Dačićev prijedlog da se kosovski problem riješi kompromisnim razgraničenjem i podjelom, ocjenjujući da će ga Priština vjerojatno odbaciti.

Američka agencija AP podsjeća da je Kosovo proglasilo neovisnost 2008. godine i da ga je dosad priznalo 114 zemalja, među kojima SAD i većina članica EU, ali ne i saveznici Srbije Rusija i Kina.

Agencija Reuters uz Dačićev prijedlog navodi da je normalizacija odnosa s Prištinom ključni uvjet da se Beograd približi članstvu u EU.

U autorskom tekstu za beogradske Večernje novosti Dačić je sugerirao da bi Srbija trebala tražiti autonomiju za srpske enklave na Kosovu, zaštićeni status pravoslavnih manastira i financijsku odštetu za srbijansku imovinu, uključujući industrijska i energetska postrojenja.

“Ako želimo da Srbi i Srbija na Kosovu nešto dobiju vremena je sve manje”, poručio je Dačić tumačeći svoju ideju o razgraničenju s kosovskim Albancima i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Dačićev prijedlog jedna je od reakcija visokih političkih dužnosnika na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u srpnju da se počne unutarnji dijalog o rješavanju kosovskog pitanja./Fena

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -