Kyle James iz SAD-a i njegova djevojka Ashley su prije dvije godine dali otkaze i krenuli na putovanje po svijetu. Krenuli su iz Denvera za Pariz i prošli ukupno 15 zemalja i 38 gradova. Njihova avantura je trajala 120 dana, a on je o tome kasnije napisao knjigu. Posvetu u njoj je posvetio svojoj djevojci, dao joj je da pročita, a ona se ugodno iznenadila. To što u njoj piše prenio je portal womansday.com.

Prenosimo je u cijelosti:

Moja preslatka Ash,

Bez tvog guranja mi nikada ne bismo pali.

Oduvijek si sanjala o putovanju svijetom. Kada smo počeli hodati, to je bilo sve o čemu si pričala. Govorila si mi kako ne možeš dočekati da odeš iz malog sveučilišnog grada, kako ne možeš dočekati da iskusiš život iz neke druge perspektive.

Kada smo diplomirali, željela si da proslavimo 16 godina školovanja tako da putujemo zajedno. Rekao sam ti da imamo nove karijere koje trebamo pokrenuti, a prva godina je najvažnija za to. Rekao sam ti da nemamo ni vremena ni novca za to i predložio da pričekamo s time. Složila si se.

Smjestili smo se u Denveru i započeli graditi karijere. Ti si ispunjavala svoj mlad um ljubavlju radeći u dječjem vrtiću, a ja sam sakupljao novac za podučavanje djecu za veliku neprofitnu organizaciju.

Svake godine u ponoć, dok smo pili naš jeftini pjenušac i tiho se poljubili u  pozadini buke novogodišnje noći, zamolila si me da putujem svijetom s tobom. Zamolila si me da te odvedem u romantične kutke Praga i na intimne otoke Tajlanda. Zamolila si me da provedem jednu preplanulu noć s tobom u Italiji i duge dane na plažama grčkih otoka.

Svake godine si me to pitala i svake godine sam ti objašnjavao zašto moramo čekati. Rekao sam da nam je potrebno više radnog iskustva. Poslušala si me.

Godinu dana kasnije, ponudili su mi posao iz snova. Došao sam kući s vijestima, a ti si izgledala kao da je sav zrak izbačen iz tebe. Mogao sam vidjeti da si bila shrvana. Oči su ti zacaklile kada si se nasmijala i čestitala mi što sam prihvatio ono za što sam naporno radio.

Sada možemo uzeti epske praznike“, uvjeravao sam te.

Ali, oboje smo znali da o tome pričamo već godinama, i da se ono o čemu sanjamo cijelog života upravo udaljava od nas.

Radio sam nekoliko tjedana na novom poslu i mrzio ga. To nije bio posao kakvim sam ga zamišljao i dolazio sam kući osjećajući se izgubljeno.

Godinama sam radio tako teško da bi došao do ove točke i pokazalo se da to nije ono što želim od svojeg života. Sjela si na kauč, pogledala me u oči i rekla kako imaš sjajnu ideju.

Bojao sam se napustiti udobnost našeg života u Denveru, ali svako jutro bi se budio uz tvoje nasmiješeno lice, željno istraživanja, koje me uvjerava kako će sve biti u redu.

Bilo mi je teško prihvatiti naše putovanje tijekom neprospavanih noći u pakleno vrućoj Toskani i za vrijeme iscrpljujućih avantura po džunglama Tajlanda. Ali, upravo zahvaljujući svim tim kušnjama i nevoljama, zaljubili smo se još dublje jer smo imali jedno drugo.

Kada smo se vratili kući, bojao sam se kako neću završiti knjigu o našim putovanjima, da neću moći pronaći izdavača, ali ti si me potaknula da nastavim pisati.

Ash, ti si vjetar u mojim jedrima i tinta u mojoj olovci. Bez obzira gdje idem ili što radim, jedina stvar za koju sam siguran je to da te želim uz sebe. Želim te kraj sebe svaki put kada skočim s litice, padnem s mopeda, svako jutro nakon noći trovanja hranom, tijekom svakog mediteranskog zalaska sunca. Nikada ne želim prestati istraživati svijet s tobom, Ash.

Hoćeš li se udati za mene?

Vjenčat će se u Hrvatskoj u srpnju 2018. godine, na Koločepu. To je otok koji su obišli tijekom putovanja svijetom i jako im se svidio. Napravili su internetsku stranicu sa svim detaljima vjenčanja, a pogledati je možete OVDJE.