Subota, 13 srpnja, 2024

RADONČIĆ: I bez OHR-a možemo promijeniti vlast čak i u Federaciji BiH

Must Read

Važno je da dođe do dogovora između SDP-a i HDZ-a i da ispoštujemo volju hrvatskog naroda – rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a u intervju za Večernji list.

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić preko noći je postao najpoželjniji politički partner u Bosni i Hercegovini. Atraktivne ponude za ulazak u vlast stizale su mu i od SDP-a i od SDA. Iako mu je čelnik SDA Sulejman Tihić, kako kaže, nudio ulazak u vlast na način da SBB preuzme sve pozicije SDP-a, Radončić se, ipak, odlučio na koaliranje sa Zlatkom Lagumdžijom. Sukladno međustranačkom dogovoru SBB ulazi u Vijeće ministara BiH, kao i u većinu županijskih vlada, a ubrzo se očekuje i rekonstrukcija federalne Vlade.

Kako će se odvijati proces rekonstrukcije vlasti na svim razinama? Očekujete li opstrukcije i blokade od SDA?

SDA je u jednoj vrsti šoka. Radi se o stranci koja je 22 godine eksploatirala narod i živjela na grbači naroda. Radi se o stranci koja je duboko uvjerena da je narod tu samo za manipulacije, izborne prijevare i vladanje pet bošnjačko-fundamentalističkih obitelji. Oni će učiniti sve da ne odu s vlasti, jer kod njih nije kao u normalnim demokracijama vlast sredstvo da se pomogne narodu, već je vlast sredstvo da se pljačka, ubija, kao u slučaju Leutara i Ugljena i opstaje na kriminalu bez pravnih posljedica. Prema tome, oni će učiniti sve da se ne ispuni bošnjačka volja, budući da je 80 posto Bošnjaka na prošlim izborima, glasujući za SDP, SBB i druge stranke, kazali da žele promjene i prestanak vladavine SDA. Očekujem turbulentno vrijeme, ali bez velike drame. Oni će otići, jer je to volja naroda i otići će mnogo lakše nego što misle.

Iz SDA poručuju kako BiH ulazi u ozbiljnu političku krizu, a ne prikrivaju da razmišljaju i o blokadi u Domu naroda? Je li u slučaju takvog ponašanja, koje Zlatko Lagumdžija naziva “protudaytonskim djelovanjem”, realno očekivati reakciju OHR-a?

Mi imamo takvu parlamentarnu matematiku da djelovanje OHR-a neće biti potrebno i mislim da će se kroz dizanje ruku u svim parlamentima stvar riješiti u demokratskom duhu i unutar institucija BiH. Ako se izaslanici SDA ne pojave na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, ući će izravno u antidaytonsku aktivnost i ona će biti zasnovana na tome da tri Bošnjaka blokiraju bošnjačku političku volju. Iskreno, ne očekujem toliku političku ludost, a čak da se ona i dogodi postoje i drugi načini da se blokada zaobiđe. Vijeće ministara uvijek može podnijeti ostavku i onda cijela procedura izbora ide ispočetka. Ako SDA bude koristio blokadu u Domu naroda, pokazat će da su politički glupani i antidržavni elementi.

SDP i SBB u većini županija ne mogu sami formirati vlast. Na čije glasove, odnosno potporu računate u županijama?

U Sarajevskoj županiji SDA i SBB imaju isti broj zastupnika, a i u većini drugih županija su SDP i SDA u vlasti imali “Boljitak” i neke druge stranke u koaliciji, i to je potpuno normalno. Već sutra (ponedjeljak nap.a.) pokazat će se da matematika oko formiranja vlasti u županijama i te kako ima smisla.

Čini se kako će najviše problema biti oko rekonstrukcije vlasti na razini Federacije BiH. Kako očekujete da se riješi taj problem?

Smatram da imamo vrlo jednostavnu situaciju. Glasovi SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a čine natpolovičnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koja s lakoćom, uz eventualnu potporu i drugih stranaka, može donositi potpuno legalne odluke. Ovdje je važno da dođe do dogovora između SDP-a i HDZ-a i da ispoštujemo volju hrvatskog naroda da legitimni predstavnici tog naroda, a to su dva HDZ-a, participiraju u federalnoj Vladi.

Ipak, teško je zaobići značajnu ulogu koju u promjeni vlasti imaju predsjednik i dopredsjednici Federacije?

Mi očekujemo da se SDA ponaša razumno. Vi znate da nije bilo glasova SBB-a, kao lidera oporbe, u Domu naroda ne bi mogao biti izabran predsjednik Federacije i ne bi bilo federalne Vlade. Mi smo to uradili kao državotvorna stranka i očekujemo da se isto tako ponaša SDA u ovoj situaciji.

Koje bi stranke trebale činiti novu Vladu na federalnoj razini? Ima li u njoj mjesta za HSP i “Boljitak”?

Osnovna obveza na formiranju te Vlade je na gospodinu Lagumdžiji. U svakom slučaju, ja tu vidim potpuno ravnopravan odnos dva HDZ-a. Mi kao SBB nismo dobili sva mjesta SDA i time se pravi jedan pluralističko-demokratski bonus koji može zadovoljiti još nečije apetite da bude u nekim razinama vlasti.

Kao jedno od rješenja za promjenu u federalnoj Vladi mnogi navode mogućnost da OHR ukine svoju suspenziju ranije odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o nelegalnosti federalne Vlade. Vjerujete li Vi da je to izgledno rješenje u ovakvoj situaciji?

Ima analitičara koji smatraju da bi to bilo najjednostavnije i najbrže rješenje. Osobno ne očekujem da će OHR to uraditi i vjerujem da mi možemo naći demokratski kapacitet da sve ovo završimo bez odluka OHR-a.

Je li Vas strah da bi SBB mogao biti u sjeni SDP-a u vlasti na svim razinama? SDA se žalio na takvo ponašanje SDP-a u njihovoj koaliciji?

SDA je bio u sjeni SDP-a jer se kao stranka nije uspjela reformirati. SDA je okoštala anahrono-vjerska stranka koja nije uspjela pratiti reforme koje je nudio SDP. Vi se sjećate da je SBB pri formiranju te koalicije upozorio da se radi o neprirodnoj koaliciji i vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu. SDA je prvo pokrala 75 tisuća glasova na izborima za Predsjedništvo BiH, a potom izvršila veliki pritisak da ju gospodin Lagumdžija spasi i mimo narodne volje uvuče u vlast, a onda je cijelo vrijeme vršila presing da ne bude ozbiljnih reformi i ozbiljne antikorupcijske borbe. To su razlozi raskida njihove koalicije. SDA je htio iz sjene vladati onako kako je to činio proteklih 20 godina i mislim da je gospodin Lagumdžija potpuno ispravno postupio što nije dopustio nastavak takve situacije.

Vi ste oštro kritizirali neke postupke aktualne vlasti. Što mislite mijenjati nakon što uđete u vlast i imate li dovoljno vremena za to, budući da je trećina mandata već potrošena?

Na žalost, ova vlast ne upravlja dvije godine, već zahvaljujući SDA, upravlja dva desetljeća. Štete su ogromne, zemlja se nije izgrađivala, uspostavljeni su pogrešni kriteriji, nema pozitivne energije. Sva energija je okrenuta političkim smicalicama. Našim ulaskom u vlast očekujemo da SBB bude inicijator nove politike i nove razvojne filozofije. Da pokažemo nove koalicijske odnose, gdje koalicijski partneri pomažu, a ne podvaljuju jedan drugome, da pokažemo kako se riječ vraća u politiku. Vjerujemo da će naš poduzetnički duh biti primjer drugima kako treba raditi.

Je li ovaj novi savez SDP – SBB dugoročno rješenje na bošnjačkoj političkoj sceni? Očekujete li da će ta koalicija opstati i nakon izbora 2014. godine?

Mi i ne bismo ušli u vlast u ostatku ovog mandata da nismo zajednički došli do analize da koalicija SDP – SBB povlači i BiH i bošnjački korpus snažno k europskim integracijama i mislim da ćemo mi to raditi barem u isućih 10 godina. Analitički promatrano SDP i SDA više neće moći koalirati zbog odnosa koji je nastao, a SBB i SDA također neće koalirati, jer smo mi ogromnu potporu naroda i građana dobili upravo na kritici ponašanja SDA. Hoću reći da je jedan politički usud da SDP i SBB čine vlast ne samo do izbora 2014. godine, nego i kasnije, jer nije potpuno jasno, bez obzira koja će od naše dvije stranke na idućim izborima dobiti više glasova, da je to koalicija koja jamči brži europski put, manje blokada na tom putu i jamči da će se i u bošnjačkom korpusu, kao i na toj multietničkoj razini događati pozitivne stvari kakvih dugo vremena nije bilo.

Što je ono što morate uraditi u ostatku ovog mandata, pa da taj politički savez ima takvu budućnost kakvu mu prognozirate?

Odlukom gospodina Tihića da se u koaliciji ponaša kao oporba SDA je ispao iz vlasti, i to znači da će se brzo dogoditi veliki sukobi i podjele unutar te stranke. Mi ćemo u SDA dobiti novog, odnosno starog lidera koji će u jednom bosanskom prijevodu značiti da ćemo dobiti jednog bošnjačkog Le Pena s tvrdom, ali u političkom smislu, izoliranom strankom kada je vlast u pitanju. Oni će se baviti sami sobom, a na nama je da pokušamo uraditi ono što je SDP kroz program Vlade za ovo mandatno razdoblje obećao građanima, a to znači pravnu državu i velike razvojne projekte. To nisu bile samo ideje SDP-a, već i naša predizborna strategija i sav moj napor će biti usmjeren na to da ohrabrimo masovne javne radove, zapošljavanje i uklonimo sustavu korupciju koja je spriječavala domaće i strane investitore da ovdje grade.

Znači li to da predviđate pad gospodina Tihića i možda dolazak Bakira Izetbegovića na čelo SDA?

Gospodin Tihić je već pao, samo što toga još nije svjestan. On je, ja vjerujem doista iskreno godinama radio i pokušavao reformirati SDA od njegovih ideoloških i vjersko-radikalnih ratno-mafijaških recidiva. Gospodin Tihić je zadnjih desetak godina dosta snažno i izvana promatrajući, dosta uspješno neutralizirao tu dimenziju SDA, kako on ne bi postao dominantan. Falsificiranjem pobjede Bakira Izetbegovića u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sva ta ratna, mafijaška i destruktivna struktura SDA je ponovno isplivala i ponovno marginalizirala gospodina Tihića. Mislim da se i njegovo ponašanje u zadnjih pola godine ili čak godinu dana, može jedino tako objasniti. Prema tome, hoće li on na izvanrednom kongresu SDA biti ponovno izabran za predsjednika efemerno je pitanje. Ključna je stvar da se SDA vratio na radikalne pozicije

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -