Utorak, 28 svibnja, 2024

Od početka godine ugašeno više od 2000 malih tvrtki

Must Read

U Federaciji BiH za prva tri mjeseca ove godine ugašeno je čak 2.348 gospodarskih društava i obrtnih radnji, potvrdili su zaDnevni avaz iz Porezne uprave Federacije BiH.

Ako se takav trend nastavi, do kraja godine bit će odjavljeno blizu 10.000 malih poduzeća, što je za 30 posto više nego lani, kada je ugašeno oko 7.000 tvrtki u F BiH. Istovremeno, registriraju se i nove tvrtke, navode iz Porezne uprave, ali trend pokazuje da većina njih vrlo brzo ugasi poslovnu aktivnost.

Duljko Hasić, ekonomski stručnjak, navodi da ima mnogo razloga zbog kojih se sektor malih poduzeća našao na meti teških uvjeta poslovanja, iako se od njega očekuje da osigura najveći broj novih radnih mjesta.

Hasić posebno ističe fiskalizaciju, koja je otežala rad malim gospodarstvenicima. S druge strane, mnogi smatraju i da je mali biznis mnogo više pogođen rigoroznim kontrolama inspekcija te brojnim državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim davanjima.

– Nedovoljna informiranost, tehnička nepripremljenost servisa i ono što je glavno, ogroman trošak, doveli su, nažalost, do toga da u procesu fiskalizacije najviše stradaju mala i srednja poduzeća, čija je likvidnost i prije uvođenja fiskalnog sustava bila upitna – kazao je Hasić za Dnevni avaz.

On dalje navodi da fiskalizacija nije jedini razlog što je gospodarska situacija u BiH izuzetno loša, ali da je bila ulje na vatru.

– Fiskalizacijom je trebalo smanjiti sivu ekonomiju, povećati javne prihode, povećati broj PDV obveznika, ali smo malo od toga dobili – dodaje Hasić.

Razlog za zatvaranje objekata, navode stručnjaci, treba tražiti i u ekonomskoj krizi, koja ima utjecaja na poslovanje svih poreznih obveznika, zbog čega se određen broj gospodarskih društava odlučuje na prestanak obavljanja djelatnosti.

Tome, svakako, doprinosi i smanjena kupovna moć stanovništva, odnosno mali dnevni promet koji ostvaruju gospodarski subjekti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -