Published On: Uto, srp 5th, 2016

RADMANOVIĆ: Netočni rezultati popisa dovest će do nepoštene raspodijele novca od PDV-a

Potpredsjednik SNSD-a i bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da Bošnjaci kojih, prema objavljenim rezultatima popisa u BiH, ima 50 posto žele ostvariti načelo “jedan čovjek – jedan glas”, te da svima treba biti jasno da će pokušaj dominacije jednog narod ubrzati tendencije za razdavajanjem unutar BiH.

Radmanović, koji je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, poručio je da će se ovakvim prevarama iz Sarajeva i pokušajem ostvarivanja dominacije pojačavati težnje za većom autonomijom koja vodi ka samostalnosti Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, lažni rezultati popisa pokazat će i lažne ekonomske statistike, BiH će imati nerealan bruto društveni proizvod po glavi stanovnika, a raspodjela proračunskog novca bit će nepoštena, te se iz ovog problema neće jednostavno izaći.

“Popis je krupno političko pitanje na kojem smo svjedočili dvojbi želi li netko nekoga prevariti u BiH. Iz popisa se to jasno vidi da želi. Ne sada, nego kada je bio popis”, rekao je Radmanović za “Večernji list”.

On je dodao da se za ostvarenje određenih ciljeva sada počela koristiti sintagma “prema posljednjem popisu”, što je potpuno jasno da je riječ o prevari. Govoreći o ustavnim promjenama, Radmanović smatra najvažnijim da se u BiH nikada ne prestane razgovarati, ali da u tim razgovorima nitko ne smije biti isključiv.

“Ovdje jedan narod, mislim na Bošnjake, želi nametnuti svoje mišljenje i to vodi u nesporazume”, objasnio je Radmanović.

Radmanović je naglasio da ne smiju prestati razgovori o krupnim pitanjima, pa se neće događati problemi s popisom i primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer je problem što se više vjeruje nekim birokratama iz svijeta.

“Ne mislim ovdje na administraciju SAD nego, prije svega, na Europljane koji nam kompliciraju stvari”, kaže Radmanović.

Radmanović je naglasio da se u ovom trenutku ne može izglasati prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već će morati proći još jedno razdoblje ozbiljnih i argumentiranih rasprava, ali ne onakvih kao što govori predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović da se ovo događa zbog predizborne kampanje.

On je naglasio da se, kada je riječ o mehanizmu koordinacije, svi moraju pitati, te da ne razumije zašto je problem da se pitaju i entiteti i županije, jer je to ustavna struktura koja se mora poštovati.

Na pitanje kako gleda na poruku da državni vrh Srbije nije dobrodošao u Srebrenicu, Radmanović je odgovorio da Aleksandar Vučić pruža ruku svima u regiji, čak i kada to neki nisu zaslužili.

“BiH se ne može odnositi tako prema susjednim državama. Ne može i ne smije od toga dopustiti napad, da se na kraju ne istraži i zataška i nakon svega toga kaže niste dobrodošli”, rekao je Radmanović i zapitao tko ovdje želi u Europu./HMS/