Prvi zrakoplov Pegasus Airlinesa sletio u Sarajevo

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je sletio prvi zrakoplov niskotarifne aviokompanije Pegasus Airlines iz Istanbula.
Prilikom slijetanja na Aerodrom Sarajevo zrakoplov je dočekan tradicionalnim “vodenim pozdravom” u znak dobrodošlice, potvrđeno je s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
Dolazak ove niskotarifne aviokompanije u BiH znači stvaranje mogućnosti BH građanima, ali i ostalima, da putuju po vrlo povoljnim cijenama aviokarata.
Po dolasku u Istanbul putnicima će biti ponuđeni transfer letovi za tursku prijestolnicu Ankaru i ostale destinacije u Turskoj, ali i u brojne europske i destinacije Bliskog Istoka po izuzetno povoljnim cijenama.
Pegasus Airlines je druga po veličini turska aviokompanija koja obavlja intenzivan domaći i međunarodni zračni promet po niskotarifnom konceptu.
Flota ove aviokompanije je sastavljena od 44 zrakoplova tipa Boeing. Svi modeli su uglavnom novije generacije (Boeing 737-800), kapaciteta 189 sjedišta.
Letovi na relaciji Sarajevo – Istanbul će se obavljati pet puta tjedno i to: ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom i nedjeljom.
Slijetanje zrakoplova iz Istanbula je u 14.25 sati, a polijetanje je u 15.05 sati.
Pegasus Airlines osnovan je u Istanbulu 1990. godine, kao najpoznatija privatna aviokompanija u Turskoj, i dio je ESAS Holdinga koji je u vlasništvu poznate turske obitelji Sabanci.
Pegasus Airlines počeo je s prvim letovima 1. studenog 2005. godine, na domaćim linijama, kreirajući i implementirajući prvu kompletnu low-cost aviostrategiju u Turskoj.
Odabirom aerodroma Sabiha Gokcen kao svog glavnog aerodroma i središta, Pegasus Airlines predstavio je koncept jednostavnog, ugodnog i low-cost letjenja.
Pegasus je obogatio spisak destinacija, uvrštavajući na njega Sarajevo, čime ukupan broj domaćih i međunarodnih destinacija koje kompanija pokriva je 63 – 39 međunarodnih i 24 domaće, obuhvatajući 27 zemalja širom Europe, Srednjeg istoka, Balkana i Kavkaza.
Pegasus Airlines je druga turska kompanija uz, Turkish Airlines, koja će obavljati redovne letove na relaciji Sarajevo – Istanbul.