Published On: Pet, ožu 1st, 2013

Na obilježavanju Dana neovisnosti još se jednom pokazala politička razjedinjenost BiH

Bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić organizirali su sinoć u Sarajevu prijem povodom 1. ožujka – Dana neovisnosti BiH.
Nakon kratkih obraćanja članova Predsjedništva BiH u kojima su svim građankama i građanima BiH poželjeli sretan Dan neovisnosti, na scenu u Svečanom salonu zgrade Predsjedništva BiH izašla je vokalna grupa “Bell canto” iz Zenice i oduševila sve prisutne a cappela načinom interpretacije nekih od najpopularnijih bh., ali i stranih pjesama, prenosi FENA.
Komšić je kazao da je namjera dvojice članova Predsjedništva bila da s ovakvim prijemom ukažu na činjenicu da BiH, uz ovakvu mladost, talent i umijeće, itekako ima svijetlu budućnost.
Izetbegović je podsjetio da su prije 21 godinu skoro dvije trećine građanki i građana ove zemlje odgovorili potvrdno na referendumsko pitanje o neovisnosti. Ono što je uslijedilo, dodao je, bilo je priznanje BiH od većine zemalja članica UN-a, ali i brutalna i surova agresija.
”Nismo se nadali takvoj brutalnosti, ali moram reći da se ni neprijatelji nisu nadali takvom otporu. Obranili smo tih godina obraz svog naroda” rekao je Izetbegović.
Dodao je da će građani BiH dočekati odlazak onih koji kreiraju krize u ovoj zemlji i sve stabilniju i prosperitetniju BiH.
FENA navodi kako je prijemu u Predsjedništvu BiH prisustvovao veliki broj uzvanica, između ostalih, predstavnici diplomatskog zbora BiH, politički dužnosnici naše zemlje, predstavnici vjerskih zajednica i mnogi drugi.
SRNA u svojoj vijesti o prijemu povodom 1. ožujka, takozvanog dana neovisnosti BiH, navodi kako ”među uzvanicima nije bilo nikoga iz Republike Srpske”. Osim prenošenja kratke izjave Bakira Izetbegovića, SRNA podsjeća kako BiH nema jedinstveni zakon o praznicima tako da se 1. ožujka ”obilježava samo u dijelovima Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom”.
Prvog ožujka 1992. godine održan je nelegalni, separatistički i secesionistički referendum, čime je BiH izdvojena iz ustavnog i teritorijalnog poretka tadašnje SFRJ, navodi SRNA.
Birači srpske nacionalnosti, koji su se zalagali za opstanak zajedničke države, nisu izašli na referendum, iako, prema tada važećem Ustavu BiH, referendum nije ni mogao biti raspisan i održan bez pristanka sva tri naroda.
SRNA podsjeća kako se istog dana, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, dogodio prvi etnički motiviran zločin kada su muslimani ubili srpskog svata Nikolu Gardovića, a sveštenika Radenka Mikovića ranili. Ni to im nije bilo dovoljno, pa su ubice spalile i srpsku zastavu.