Published On: Pet, pro 9th, 2016

PROMOVIRANA U BANJA LUCI: Ivićeva knjiga prikaz činjenica o životu i migracijama katolika između Jajca i Save


U organizaciji Europske akademije Banjalučke biskupije. u Banja Luci je predstavljena knjiga “Katoličko stanovništvo župa Banja Luka i Ivanjska do 1818. godine”, autora Ante Ivića, javlja Hrvatski Medijski Servis.
O knjizi su govorili, i banjalučkoj javnosti je predstavili, Frano Piplović – voditelj studija Europska akademija Banjalučke biskupije i glavni urednik izdanja, prof. Boris Graljuk – povjesničar iz Zagreba i Anto Ivić – autor.
U uvodnom govoru, voditelj akademije, Frano Piplović je naveo da autor ovom knjigom nastavlja kontinuitet rada u odnosu na pojedina druga južnija područja kojima se ranije bavio.
Prof. Boris Graljuk je kazao da je Anto Ivić svojim pristupom, kao vrstan putopisac, impresivno zahvatio samu srž odnosa u prikazanom povijesnom kontekstu. Ne polemizirajući ni s kim, predočio je činjenice, a u duljem vremenskom razdoblju, predstavio sliku ovog prostora tijekom antike, početak kristijanizacije, pitanje Vlaha, srednjovjekovnu civilnu i crkvenu administrativnu pripadnost Dubičkom distriktu i Zagrebačkoj biskupiji, te stanje tijekom duljeg razdoblja osmanske vlasti.
Sam autor je pojasnio demografske promjene koje su se događale na prostoru sjeverno od Jajca, sve do Save, između Vrbasa i Kozare. To su bili gubitci starosjedilačkog katoličkog, naseljavanje pravoslavnog stanovništva, proces islamizacije, migracije i selidbe muslimana iz Slavonije u Bosnu, i bosanskih katolika u Slavoniju. Posebno se osvrnuo na posljedice kuge koja je završila 1818. čime je započelo novo demografsko razdoblje.
Višedisciplinaran pristup, obuhvatio je prikaz gospodarskih odnosa, načina života u zajednici, prikaz povijesnih okolnosti u često nesigurnom graničnom području, posljedice ratova, opise više putopisaca, putnika namjernika, crkvenih vizitatora, pa i vojnih obavještajaca, od kojih su neki prvi put predstavljeni na našem jeziku, upravo u ovoj knjizi.
Obrada preko 25.000 matičnih upisa najstarijih sačuvanih matičnih knjiga ovog prostora, dala je niz potpuno novih informacija, ukomponiranih u tekst knjige, a usporedba s popisima katoličkih obitelji iz 18 stoljeća, rezultirala prikazom preko 3.000 prezimena s mjestima prebivanja njihovih nositelja.
Mons. Miljenko Aničić je na koncu, ispred Banjalučke biskupije, najavio i sljedeće dvije knjige u istom nizu, prijepise teksta najstarijih matičnih knjiga, koje je obradio i za tisak priredio autor ove knjige./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>