Utorak, 23 srpnja, 2024

PROMOVIRANA U BANJA LUCI: Ivićeva knjiga prikaz činjenica o životu i migracijama katolika između Jajca i Save

Must Read


U organizaciji Europske akademije Banjalučke biskupije. u Banja Luci je predstavljena knjiga “Katoličko stanovništvo župa Banja Luka i Ivanjska do 1818. godine”, autora Ante Ivića, javlja Hrvatski Medijski Servis.
O knjizi su govorili, i banjalučkoj javnosti je predstavili, Frano Piplović – voditelj studija Europska akademija Banjalučke biskupije i glavni urednik izdanja, prof. Boris Graljuk – povjesničar iz Zagreba i Anto Ivić – autor.
U uvodnom govoru, voditelj akademije, Frano Piplović je naveo da autor ovom knjigom nastavlja kontinuitet rada u odnosu na pojedina druga južnija područja kojima se ranije bavio.
Prof. Boris Graljuk je kazao da je Anto Ivić svojim pristupom, kao vrstan putopisac, impresivno zahvatio samu srž odnosa u prikazanom povijesnom kontekstu. Ne polemizirajući ni s kim, predočio je činjenice, a u duljem vremenskom razdoblju, predstavio sliku ovog prostora tijekom antike, početak kristijanizacije, pitanje Vlaha, srednjovjekovnu civilnu i crkvenu administrativnu pripadnost Dubičkom distriktu i Zagrebačkoj biskupiji, te stanje tijekom duljeg razdoblja osmanske vlasti.
Sam autor je pojasnio demografske promjene koje su se događale na prostoru sjeverno od Jajca, sve do Save, između Vrbasa i Kozare. To su bili gubitci starosjedilačkog katoličkog, naseljavanje pravoslavnog stanovništva, proces islamizacije, migracije i selidbe muslimana iz Slavonije u Bosnu, i bosanskih katolika u Slavoniju. Posebno se osvrnuo na posljedice kuge koja je završila 1818. čime je započelo novo demografsko razdoblje.
Višedisciplinaran pristup, obuhvatio je prikaz gospodarskih odnosa, načina života u zajednici, prikaz povijesnih okolnosti u često nesigurnom graničnom području, posljedice ratova, opise više putopisaca, putnika namjernika, crkvenih vizitatora, pa i vojnih obavještajaca, od kojih su neki prvi put predstavljeni na našem jeziku, upravo u ovoj knjizi.
Obrada preko 25.000 matičnih upisa najstarijih sačuvanih matičnih knjiga ovog prostora, dala je niz potpuno novih informacija, ukomponiranih u tekst knjige, a usporedba s popisima katoličkih obitelji iz 18 stoljeća, rezultirala prikazom preko 3.000 prezimena s mjestima prebivanja njihovih nositelja.
Mons. Miljenko Aničić je na koncu, ispred Banjalučke biskupije, najavio i sljedeće dvije knjige u istom nizu, prijepise teksta najstarijih matičnih knjiga, koje je obradio i za tisak priredio autor ove knjige./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -