Published On: Mon, Sep 25th, 2017

PROF. DR. MILE LASIĆ: Nema razloga za strahove od Njemačke

”Ništa se nije dogodilo što se unaprijed nije znalo i smjelo očekivati. Ono što naglašavam jeste da su neofašisti prvi put nakon Drugog svjetskog rata kao stranka, ušli u Bundestag”, izjavio je za Fenu profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić komentirajući četvrtu uzastopnu pobjedu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ističe, da bi vrednovao to što je Angela Merkel, u prilici sastaviti demokratsku vladu, od partnera koji će činiti ponovo osnaženi i obnovljeni FDP i Zeleni.

”To dakle neće više biti velika koalicija kao do sada, ali to će biti jedna građanska vlada, građanske sredine, demokratska po svom naboju, koja će se produktivno dopunjavati i nema nikakvih razloga za strahove u Njemačkoj, niti za strahove u Europi i svijetu od Njemačke”, istaknuo je Lasić.

Dodao je da je realno očekivati da se svi oni procesi iz domene europskih partnerstava a tiču se zemalja zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine nastave.

”Opet je loptica u našem dvorištu i nema razloga bojati se promjena u Berlinu, treba se bojati samo da su naše političke kvazielite nedozrele obvezama što su bile i prije ovih izbora”, naglašava Lasić.

Kako kaže, problem nije uopće u Berlinu ‘glede naših pomicanja naprijed ka Europskoj uniji, nego u nedoraslosti o preuzetim obvezama iz europskog partnerstva naše političke elite’.

S druge strane, Frauke Petry, kopredsjedavajuća stranke krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD), u ponedjeljak je kazala da neće biti dio parlamentarne grupe njene antiimigrantske stranke i bijesno je napustila konferenciju za medije ne odgovarajući na pitanja.

Njezina iznenadna objava uslijedila je nakon što je AfD šokirao s osvojenih 12,6 posto glasova na izborima u nedjelju, i tako postao prva stranka krajnje desnice koja će ući u njemački parlament u više od pola stoljeća, izvještava Reuters.

”Mislim da bismo danas trebali biti otvoreni da postoji neslaganje oko zadovoljstva unutar AfD-a i mislim da ne bismo trebali ovo prikrivati jer društvo traži otvorenu debatu” rekla je Petry na zajedničkoj konferenciji za medije s ostalim čelnicima stranke.

Ova stranka, koju je 2013. osnovala grupa akademika koja se protivila euru, već dugo vremena se bori s unutrašnjim sukobima i analitičari su predviđali da bi podjele mogle postati više izražene sa istupanjem te stranke na političku scenu Njemačke.