Published On: Pon, ruj 25th, 2017

KARAN: Republika Srpska ušla u red zemalja koje su provele referendum

Predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma Siniša Karan izjavio je danas Srni da je jako značajno što je Republika Srpska ušla u red zemalja koje su provele referendum, ”što je najveće demokratsko dostignuće građana i naroda”.

“Referendum je najdemokratskiji oblik izjašnjavanja još od antičke Grčke, kojim se potvrđuje suverenitet jednog naroda i građana”, rekao je Karan povodom godinu dana od održavanja prvog poslijeratnog referenduma u Srpskoj, na kojem je voljom građana potvrđeno da se 9. siječnja obilježava i praznuje kao Dan Republike.

Istaknuo je kako je referendum postao sinonim za slobodu građana Republike Srpske i srpskog naroda u ostvarivanju prava u kompleksnoj državnoj zajednici kakva je BiH.

“Našli smo put i način da o svim važnim pitanjima za Republiku Srpsku odlučujemo na referendumu. Građani se na referendumu mogu izjasniti jesu li ili nisu za bilo kakve procese koji se tiču Republike Srpske”, dodao je Karan.

Stanovnici Srpske izjašnjavali su se o pitanju: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?”. Na referendumsko pitanje pozitivno je odgovorilo 99,81 posto građana, izašlih na glasovanje, piše Srna.

Na osnovu rezultata, Narodna skupština donijela je Zakon o Danu Republike, prema kojem se 9. siječnja obilježava i praznuje kao sekularni praznik.