Published On: Sri, lis 17th, 2012

Prkosan od sna, danas slavi 95. rođendan

Veliki hercegbosanski pjesnik  Mak Dizdar rođen je na današnji dan prije 95 godina. Njegove stihove i danas uče tisuće školaraca. Njegovo književno djelo i danas izučavaju brojni komparatisti književnosti, teoretičari, lingivisti…

Mak Dizdar je rođen u Stocu 17. listopada 1917. godine. Još kao dječak dolazi u Sarajevo, gdje nastavlja školovanje, a prvom zbirkom “Vidovopoljska noć”, koja je prepolovljena nakon državne cenzure, ulazi u kulturni i javni život glavnog bh. grada. Imao je tada svega 19 godina.

Tijekom drugog svjetskog rata priključio se oslobodilačkom pokretu otpora. Njegova obitelj, brat, majka i sestra, stradali su u Drugom svjetskom ratu, a s obzirom na to da je on bio član oslobodilačkog pokreta, njihovu smrt nosio je kao vlastiti grijeh.

Nakon rata, vratio se novinarstvu te osnovao izdavačku kuću, a njegova mala firma “Seljačka knjiga” prerasla je u jednu od najvećih izdavačkih kuća na Balkanu. No, tadašnja vlast onemogućila je rad njegove firme, a on je s obitelji živio na rubu siromaštva.

Zbirku “Kameni spavač” objavio je 1966. godine, a i danas se to djelo smatra vrhuncem njegovog stvaralaštva. Umro je 14. srpnja 1971. godine u Sarajevu, a te godine objavljeno je još jedno njegovo vrhunsko djelo – Modra rijeka, pjesma koju su izvodili Rade Šerbedžija i Indexi i koju uče školarci. Ta pjesma proslavila je Dizdara, a proglašena je i europskom pjesmom.

Dizdar je inspiraciju pronalazio posmatrajući stećke i crpeći energiju iz Hercegovine. Danas ga svojataju probosanske unionističke snage u Sarajevu iako je on cijeli svoj život proveo u borbi protiv takvih. Smatrao se Hrvatom. Totalitarizme nije volio.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare