Srijeda, 24 travnja, 2024

Pri biopsiji Ecija, čovjeka iz ledenog doba, otkrivena neljudska DNK

Must Read

Biopsija je pokazala da je Eci, 160 cm visoki, oko 50kg teški i 45 godina stari muškarac, koji je živio prije 5300 godina, bio netolerantan na laktozu, da je imao krvnu grupu O, i da u njegovim ostacima ima i nonhominidnih, to jest neljudskih genskih sekvenci
 
Eci, mumificirani čovek iz ledenog doba, ponos i dika Arheološkog muzeja Južnog Tirola u Italiji, podvrgnut je biopsiji kako bi se uradilo sekvencioniranje njegovog genoma. Za tu priliku, iz mumificiranih ostataka uzet je mali komad karlične kosti.
On je pokazao da je Eci, 160 cm visoki, oko 50kg teški i 45 godina stari muškarac, koji je živio prije 5300 godina, bio netolerantan na laktozu, da je imao krvnu grupu O, i da u njegovim ostacima ima i nonhominidnih, to jest neljudskih genskih sekvenci.
 
Ako ste pomislili da je to dokaz Ecijevog vanzemaljskog porekla, prevarili ste se. U pitanju je tzv. “metagenom”, i on zapravo samo ukazuje na prisustvo mikroba u njegovom tkivu. Analizirajući podatke ovog metagenoma, istraživački tim EURAC, predvođen Frankom Maksinerom, ustanovio je da se radi o patogenoj bakteriji Treponema Denticola, koja obično živi u ustima i uzročnik je paradentopatije, odnosno oboljenja desni pozantog kao parodontoza.
 
To što je Eci patio od parodontoze, uostalom kao i mnogi njegovi današnji vršnjaci, ne iznenađuje pretjerano. Ono što iznenađuje je, međutim, prisustvo bakterije iz usta čak u karličnoj kosti. Ona je tamo morala dospjeti preko krvotoka, što ukazuje da je čojvek iz ledenog doba patio baš od jakog i zapuštenog oblika zapaljenja ligamenata i kosti vilice, što je potvrđeno i kasnijom biopsijom malog uzorka ovog tkiva i analizom ostataka pljuvačke.
 
Rezultati biopsije i sekvencioniranja Ecijevog genoma objavljeni su prošlog mjeseca, u stručnom časopisu PloS ONE.
 

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Schmidt podsjeća na rok do kojeg vlasti trebaju donijeti rješenje za buduće imenovanje Vlade FBiH

Prema Daytonu OHR nema pravo nametati zakone niti se miješati u ustavna pitanja. Ako ima neka nam ukaže OHR...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x