Published On: Pon, sij 25th, 2021

Predsjednik Suda u Sarajevu o optužbama za seksualno uznemiravanje: Nisam kriv

Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, Vladimir Špoljarić, negirao je pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu za nasilje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje zaposlenice.

“Nisam kriv”, kazao je Špoljarić, kojeg Državno tužiteljstvo tereti da je na osnovu spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je prekršio točku Zakona o ravnopravnosti spolova BiH kojom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema optužnici, Špoljarić je ova djela počinio 2018. i 2019. godine – kada je obnašao funkciju vršitelja dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu – nad zaposlenicom ovog suda.

“Tijekom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj, u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njezinog zaposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene, iako mu je ona u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Navode optužnice, podignute u studenom prošle godine, Tužiteljstvom će dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Datum početka suđenja će biti objavljen naknadno, prenosi BIRN.