Published On: Pon, sij 25th, 2021

Zdravstveni radnici pred Vladom najavljuju štrajk glađu: “Faladžić koči preraspodjelu novca”

Zdravstveni radnici HNŽ-a prosvjeduju pred zgradom Vlade tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora i najavili su mogućnost štrajka glađu ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

”Ako u najskorije vrijeme, ne budemo pozvani na pregovore, dakle predstavnici reprezentativnog sindikata, mi ćemo započeti štrajk glađu”, naglasio je Dalibor Vuković, predsjednik Neovisnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ.

Sindikalisti su rekli kako neće odustati te da će krenuti u rigoroznije mjere. Naveli su kako su mediji cijele regije pokazali zanimanje za ovaj prosvjed te da je sramota što su dovedeni u situaciju da to moraju činiti.

Skup su nazvali ”veličanstvenim”, te naglasili ”sram da bude resornog ministra zdravstva, premijera Vlade, ministra financija, zato što su doveli ove radnike u ovakav položaj da ovdje i danas pred ovom Vladom traže svoja prava”.

Osim premijera HNŽ-a Nevenka Hercega te ministra zdravstva Gorana Opsenice kao krivca označili su i ministra financija HNŽ-a Adnana Faladžića.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić kazao je kako je ministar Faladžić osoba koja koči preraspodjelu novca.

”Smatramo ga jednako odgovornim i sramota da se i on do sad nije pojavio. Koliko je ta osoba jako bitna govori da je u svakom pregovaračkom timu i da je odmah glavna osoba iza ministra Opsenice”, istaknuo je.

Vuković je rekao kako su šatorsko naselje digli na privatnoj zemlji, te se zahvalili građanima koji su im ustupili parcelu.

”Policija nam je dolazila nekoliko puta, vrše pritisak na nas, vjerojatno je to dio njihovog posla”, istaknuo je predsjednik Neovisnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ.

Policija pak kaže kako prosvjednici ne smiju postaviti šatore ispred sjedništa Vlade Hercegovačko-neretvanske županije jer to nije prostor predviđen za prosvjede.

”Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava da je policija dužna postupati sukladno odredbama Zakona o Javnom redu i miru, rte o odluci o ‘Javnom okupljanju građana’ lokalne samoupravo odnosno Grada Mostara. Lokacije predviđene u odluci za takva javna okupljanja su Sportsko-rekreacijski centar Kantarevac i plato Sjevernog logora”, naveo je MUP HNŽ-a.

No, olakotna okolnost prosvjednicima bi mogla biti ta što su šatori postavljeni na privatnom posjedu.

Dodaje se kako je Policijska uprava Mostar upozorila organizatore prosvjeda da su ”dužni pridržavati se odredbi Zakona o javnom redu i miru, Zakona o sigurnosti prometa na cestama BiH kao i svih epidemioloških mjera”.

Podsjećamo, zdravstveni radnici, koji prosvjeduju zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, postavili su šatore pred zgradom Vlade u Mostaru od kud se, kako su najavili, neće maknuti dok se ne postigne dogovor.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>