Published On: Fri, Oct 30th, 2015

POSLJEDICE SUVREMENOG NAČINA ŽIVOTA Od čega najčešće umiru stanovnici Federacije BiH

Najveća smrtnost zabilježena u Posavskoj (13,1 posto), a slijede Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija.
Stanovnici većeg bosanskohercegovačkog entiteta, njih preko 50 posto, najviše umiru od oboljenja cirkulatornog sustava, a tu, između ostalog spadaju, ishemična oboljenja srca, hipertenzija, reumatska groznica…
Prate ih maligne neoplazme koje, kako su rekli iz Službe zdravstvene statistike pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, iz godine u godinu pokazuju trend rasta. Tako je tijekom prošle godine od raznih oblika karcinoma umrlo 20,5 posto građana, piše Faktor.
– Ovo su podaci iz 2014., jer za ovu godinu nemamo rezultata. Praksa je da se obrada podataka vrši tek kad godina istekne, kazali su u Zavodu, naglašavajući kako svake godine, ovu vrstu podataka dobivaju od Federalnog zavoda za statistiku.
Stopa smrtnosti u Federaciji BiH u 2014. iznosila je 8,7 posto na 1.000 stanovnika i u stalnom je porastu, ističu u Zavodu, što se može dovesti u vezu s porastom broja osoba od 55 i više godina starosti u ukupnom stanovništvu, potom ekonomskim i socijalnim faktorima kao i sve većoj izloženosti faktorima rizika kao što su pušenje, stres, neadekvatna prehrana.
– Istraživanjima je zabilježeno da je sve više žena pušača, a razlog tome je suvremeni način života koji im ne ostavlja baš previše, ili gotovo nikako vremena za odmor. Žene su rastrgane između posla i obiteljji a ekonomska situacija im ne dopušta da odu s radnog mjesta i posvete se obitelji, pojašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo.
Značajne su razlike u stopama smrtnosti po županijama u Federaciji. Tako je najveća smrtnost zabilježena u Posavskoj (13,1 posto), a slijede Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija. Najmanje se umire u Unsko-sanskoj, dok je stopa smrtnosti u Sarajevskoj županiji 9,5 posto.
Ono što je zanimljivo jeste to da više umiru muškarci – u prošloj godini njih čak 50,6 posto. Najčešći uzroci smrti jačeg spola su karcinomi bronha i pluća te akutni infarkt miokarda, dok je to kod žena moždani udar i kardiomiopatija.
Najveća smrtnost registrirana je kod stanovništva od 65 i više godina starosti (75 posto). Ostatak od 25 posto pripada mlađoj populaciji, točnije onima do 35 godina života.
Kada je riječ o karcinomima kao uzrocima smrti, muškarci najčešće umiru od raka bronha i pluća te kolorektalne maligne neoplazme (rak debelog crijeva), dok je kod žena na prvom mjestu rak dojke, a na drugom kolorektalna maligna neoplazma.
Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dali su popis vodećih pojedinačnih uzročnika smrti kod stanovnika. To su:
– moždani udar
– kardiomiopatija
– srčani zastoj
– akutni infarkt miokarda
– maligne neoplazme bronha i pluća
– esencijalna/ primarna hipertenzija
– kronična ishemična oboljenja srca
– inzulinom ovisni dijabetes mellitus
Dnevnik.ba