Published On: Fri, Oct 30th, 2015

MIRO CERAR: Nastaviti s reformama u BiH i vrijeme za podnošenje prijave dogovoriti s EU

Nadamo se da će BiH uspješno provesti neophodne reforme, a mi smo spremni nastaviti pomagati, kaže Cerar.

Slovenija podržava članstvo BiH u Europskoj uniji, ali je jasno da će biti jako važno da ispuni sve propisane uvjete. Nadamo se da će vaša zemlja uspješno provesti neophodne reforme, a mi smo spremni da nastavimo pomagati BiH na putu ka EU, kaže u intervjuu za Dnevni avaz Miro Cerar, premijer Slovenije.

Ovaj vrsni poznavatelj prilika na Balkanu, koji je već danima u fokusu europske i svjetske javnosti zbog snažnog interesa Slovenije da zaštiti svoju granicu nakon velikog priliva izbjeglica iz Sirije u ovu državu, dotaknuo se i te teme.

– Hrvatska je, nažalost, slala izbjeglice na granicu sa Slovenijom bez prethodne najave, rukovodeći se ulaskom preko zelene granice, što je nepotrebno i teško za rad slovenskih vlasti u primanju izbjeglica i brige za njih. Ali, odnosi s Hrvatskom malo su se poboljšali nakon eurobalkanskog summita prije nekoliko dana u Bruxellesu. No, Hrvatska je u međuvremenu najavila dolazak novih izbjeglica, ali i dalje se s hrvatskim vlastima ne mogu dogovoriti o njihovom broju. Nadamo se da će biti poboljšana sarad-nja s Hrvatskom u tom pogledu, jer će Slovenija biti prisiljena na akciju, rekao je on.

Komentirajući promjenu političkih prilika u BiH, istaknuo je da Slovenija podržava članstvo BiH u Europskoj uniji, ali je jasno da će biti važno za BiH da ispunjava propisane uvjete, kao i druge zemlje, uključujući i Sloveniju.

– Nadamo se da će BiH uspješno provesti neophodne reforme, a mi smo spremni nastaviti pomagati. Aplikacija za članstvo u EU proceduralni je potez, formalnost koja sama po sebi ne daje nikakve garancije. Ali, prilikom odlučivanja o podnošenju zahtjeva posebno je važno da takav zahtjev naiđe na pozitivan odgovor od institucija EU i država članica. Zbog toga je neophodno da BiH nastavlja s ambicioznim reformama, a vrijeme za podnošenje prijave odabere u dogovoru s EU i državama članicama, naglašava Cerar.

Vjeruje da Bosna i Hercegovina nesumnjivo pripada europskoj obitelji. Također je jasno da to želi stanovništvo BiH.

– Na političkim liderima u BiH stoga je velika odgovornost da se postigne ostvarenje demokratskih težnji. To neće biti lako – u našem slučaju nije bilo – i zahtijevat će mnogo političke hrabrosti, odlučnosti i zrelosti od svih koji dijele odgovornost za budućnost BiH, kazao je premijer Slovenije.