Published On: Fri, Oct 30th, 2015

RADONČIĆ: Mi želimo raditi. DF-ovci su želljeli ucjenjivati. Zato smo blokirali blokadu DF-a

U “Dnevniku D” Federalne televizije sinoć je gostovao Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB). Radončić je govorio o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, ulasku SBB-a u vlast, te europskom putu BiH.

Na pitanje što je SBB ponudio SDA, pa je Izetbegović tu ponudu nazvao galantnom, lider SBB-a je odgovorio:

– Ponudili smo nešto što nije viđeno u političkoj praksi. DF, kao dio vladajuće koalicije nije htio glasati za reformske zakone. Mi smo glasali za oko 30 zakona na dva zasjedanja i napravili smo viši prodor u parlamentarnom životu i u zakonima nego Federalna vlada u četiri godine, a da nismo tražili ništa.

Mi smo rekli da nećemo dozvoliti da DF ucjenjuje SDA i da zemlja bude blokirana i građani kažnjeni. Mi želimo graditi, mi želimo da se nastavi Koridor 5C do Mostara, želimo spojiti Krajinu i Sarajevo, želimo brzu cestu Tuzla – Sarajevo, želimo Sarajevo kao grad koji ima 14 uzdužnih prometnih traka i dvije transferzale koje će od Sarajeva napraviti prijestolnicu. Mi to ništa ne možemo postići gledajući iz oporbe kako se neki svađaju, stalno glume patriotizam i pale šamarčine SDA-u da su nesposobni. Evo, mi ćemo asistirati besplatno. Ne tražimo funkcije, ne tražimo ništa. Vi znate da od četiri nova ministra, dva uopće nisu članovi SBB-a. Mi smo rekli: “Mi nećemo stranačku državu, mi hoćemo vladu eksperata, hoćemo vladu menadžera”, i tako smo uradili, pojasnio je Radončić.

Govoreći o Nerminu Džindiću, SBB-ovom novom ministru energetike, industrije i rudarstva FBiH, Radončić je kazao da je SBB građanima obećao društvo jednake šanse i da će Federalna vlada participacijom SBB-ovih ministara biti jedinstven tim.

Ja nisam htio birati potpuno anonimnog čovjeka u smislu biznisa, kao naprimjer gospodina Bajrovića, nekog mlađahnog entuzijastu koji će se svađati s premijerom. Meni odgovara da premijer i ministar ključnog ministarstva budu prijatelji i da rade kao tim. Zašto bi to bio minus? Mi smo rekli da će BiH prvi put vidjeti novu vrstu koaliranja gdje cijela Vlada radi kao tim, pojasnio je lider SBB-a.