Published On: Tue, Jun 14th, 2016

Stana Cerović – posljednja virdžina

Guardian otkriva zanimljivu priču oposljednjoj virdžini Stani Cerović i njenom neobičnom usudu. Riječ je o balkanskom običaju da se u obiteljima bez muškog nasljednika jedna kćerka zvjetuje na celibat i počinje oblačiti u muškaraca, zapravo po svemu postaje muškarac, mora brinuti za majku i sestre i nasljeđuje obiteljsko bogatstvo. Običaj je inspirirao knjigu, a lani je snimljen i film.

Posljednja crnogorska virdžina, Stana Cerović iz vrleti Šavnika, odluku da živi kao muškarac i dalje gordo nosi. Ipak, njeno zdravlje ozbiljno je narušeno: gotovo je nepokretna. Jedino rješenje bilo bi da se smjesti u dom za stare gdje bi se o njoj neko stalno brinuo. Ali, za to nema dovoljno novca.

Stana Cerović rođena je tridesetih godina prošlog vijeka. Imala je četiri sestre i dva brata koji su mladi umrli. Kao dijete obećala je ocu Milivoju da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati.

“Ona je računala da je muško i da se kod nje okupljaju kao kod brata”, kaže rođaka Mara Cerović.

Dugo je Stana bila glava porodice oko koje su se okupljali. Obećanje dato ocu nikada nije prekršila. Danas živi sama, narušenog zdravlja, gotovo nepokretna. O njoj najviše brine rođaka iz Šavnika koja svaki slobodan dan koristi da dođe do nje. Od jake Stane, danas je ostalo malo.

Nekada je običaj bio da, ako u kući nema muške djece, jedna od ćerki preuzme ulogu muškog nasljednika. Našoj, posljednjoj crnogorskoj virdžini dadoše ime Stana ne bi li taj niz djevojčica koje su se rađale zaustavili. Danas joj potrebna stalna njega.

“Valjalo bi neka organizacija da se negdje smjesti jer ona ne može ni da se pita sama sa sobom. Oće li ići u neki starački dom jer ovdje nema nikakvih uslova”, kaže rođaka Mara.

Žene je uvijek izbjegavala, žensku odjeću nikada nije ni nosila. Biološki žena, umom muškarac. Mada nikad nije uzela muško ime, svi su je smatrali uglednim domaćinom. Danas živi od 100 eura materijalnog obezbjeđenja i staračke naknade.To nije dovoljno.

Mislim da bi za dom trebalo nešto oko 300 eura pa ili će pomoći opština ili nešto, moraćemo pokušati”, kaže Mara Cerović.

Preuzimanjem identiteta muškarca, osim povlastica koje je crnogorsko društvo tradicionalno davalo takvim ženama, one su znatno više svojim radom pomogale porodici da se prehrani. Danas je Stani potrebna naša pomoć!

Svetlana Slavujević, TVCG