Četvrtak, 18 srpnja, 2024

POBIO 77 LJUDI Breivik tuži državu zbog nehumanog tretmana

Must Read

Norveški ekstremni desničar Anders Behring Breivik koji je prije gotovo pet godina pobio 77 osoba, izlazi pred sud ovog tjedna ali ovaj put u ulozi tužitelja, kazneno goneći državu zbog “nehumanog i ponižavajućeg” tretmana u zatvoru.

Suđenje koje bi moglo oživjeti bolne rane održat će se od utorka do petka u sportskoj dvorani zatvora Skien, jugozapadno od Osla, gdje Breivik služi zatvorsku kaznu.

Osoba koja je jednom napisala da su ljudska prava koncept “koji se koristi za iskorjenjivanje čitave civilizacije u ime tolerancije i raznolikosti” optužuje Norvešku da krši dvije klauzule Europske konvencije o ljudskim pravima: jednu koja zabranjuje “nehumane ili ponižavajuće kazne ili tretmane”, te drugu koja jamči “pravo na poštivanje njegova privatnog života i korespondencije”.

Otkad je uhićen 22. srpnja 2011. nakon što je hladnokrvno ubio 77 osoba, 37-godišnji ekstremist zatvoren je u režimu visoke sigurnosti, daleko od drugih zatvorenika.

Njegovi kontakti s vanjskim svijetom striktno se kontroliraju. Korespondenciju pomno pregledava zatvorska uprava a u rijetke posjete gotovo isključivo dolazi profesionalno osoblje i to iza staklenog zida.

“Pod velikim je stresom”, objasnio je njegov odvjetnik Oystein Storrvik. Na početku je “jedna od njegovih glavnih aktivnosti bila učenje, ali je sada s tim prestao a to je po meni znak da je izolacija štetna po njegovo psihičko zdravlje”.

Ured glavnog tužitelja, koji brani državu, kaže da su uvjeti pritvora “uvelike sukladni onome što dopušta” Europska konvencija o ljudskim pravima.

Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je i maksimalna kazna u Norveškoj, za aktiviranje bombe u blizini sjedišta vlade u Oslu gdje je poginulo osam osoba, a potom za pucanje po skupu mladih na otoku Utoyi gdje je bilo još 69 žrtava.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otkriveno kako će se službeno zvati Počitelj”ački” most

Iako se tijekom gradnje često nazivao Počiteljski most, službeno će nositi naziv "Hercegovina". Most na koridoru Vc, koji povezuje BiH...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -