Published On: Sub, kol 19th, 2017

PO USTAVU FBIH Neće biti vlasti bez izmjene Izbornog zakona BiH

“Broj izaslanika za Dom naroda koji se biraju u svakoj županiji razmjeran je broju stanovnika županije, s tim što se broj, struktura i način izbora izaslanika utvrđuju zakonom. Broj, struktura i način biranja izaslanika dodatno su detaljnije utvrđeni u poglavlju 10, potpoglavlje B, i članku 20.16 A Izbornog zakona BiH kojim se operacionaliziraju sva načela utvrđena u Ustavu FBiH”.

Ako su kojim slučajem alkemičari političkog Sarajeva uspjeli uvjeriti dio javnosti kako će se izbori 2018. godine moći održati, a onda i bez problema provesti rezultati, onda preko ove zapreke, a ona se zove Ustav FBiH, te nedavno izbrisane odredbe Izbornog zakona BiH neće moći prijeći, piše Večernji list.

Na stranicama Ustavnoga suda BiH, naime, pojavila su se i izdvojena te protivna mišljenja odluci oko apelacije koja je svojedobno pozitivno završila za Božu Ljubića, nekadašnjeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH. I upravo je u izdvojenom mišljenju predsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman iznio neke od ključnih tvrdnji kojima se koriste njegovi dojučerašnji stranački kolege iz Stranke demokratske akcije.

Najupadljivije je to da se uporno brani odredba da se iz svake županije bira po jedan predstavnik pojedinog naroda, čime se potpuno gubi smisao proporcionalnoga izbora i legitimne zastupljenosti pojedinih naroda, piše Večernji list.