Published On: Sub, kol 19th, 2017

NEMA KNJIŽENJA VOJNE IMOVINE Dodik: NATO je bacao osiromašeni uranij na nas, RS devastiraju u kontinuitetu

Dodik je rekao novinarima u Trebinju da je ranije politika u RS-u u vezi s NATO savezom bila da nema kretanja ka tom vojnom savezu te smatra da RS mora biti jedinstvena u vezi s pitanjem knjiženja vojne imovine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Trebinju da je za odbacivanje politike puta BiH ka NATO savezu.

Zamjera toj vojnoj alijansi što se, kako je ustvrdio, miješa u unutarnje stvari u BiH, pa i sada nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobraniteljstva RS-a u predmetu vojne imovine Veliki Žep u Han Pijesku.

Dodik je rekao novinarima u Trebinju da je ranije politika u RS-u u vezi s NATO savezom bila da nema kretanja ka tom vojnom savezu te smatra da RS mora biti jedinstvena u vezi s pitanjem knjiženja vojne imovine.

Oni koji budu, kako je dodao, izbjegavali okupljanje o temi politike odbijanja NATO-a samo će “pokazat svoje pravo lice i politiku podaništva tom savezu i zapadu“.

-Imamo situaciju da nas je NATO bombardirao, da je bacao osiromašeni uranijum na nas, te da se ne samo kao vojna, već i kao politička organizacija miješala se u unutrašnje stvari u BiH, a sada veoma vidljiv i aktualan je primjer oko imovine na Han Pijesku i svega što se dešavalo u sudu- naveo je Dodik.

Najavio je da će u narednom periodu sa svojim suradnicima raditi na tome da, kako kaže, objasni ljudima o čemu je ovdje riječ i što je na djelu.

-A riječ je o kontinuitetu devastiranja RS-a, njenog statusa i njenih prava – tvrdi Milorad Dodik.

Premijerka Željka Cvijanović također je utvrdila danas u Trebinju da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa knjiženjem vojne imovine u Han Pijesku “politička odluka“ te da Zakon o obrani podrazumijeva da se postigne sporazum između strana u BiH, Vijeća ministara i dvije entitetske vlade o bilo kojem rješavanju problema u vezi sa imovinom.

Smatra da su “sudovi u BiH, ne samo Ustavni već i Sud BiH, često u funkciji kreiranja političkog stanja ili političkih odnosa, nastojeći tako da zamijene one koji treba da donose političke odluke“.

Dodala je da sudovi ne mogu da nadomjeste druge institucije vlasti.

Dnevnik.ba