Published On: Sri, pro 12th, 2018

Po Plenkovićevom naputku? Smjenjeni Hasanbegović i Esih! Bandić ih eliminirao iz bolnice

Otkako se na nacionalnoj političkoj sceni intenzivirala priča o suradnji premijera ANdreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji u Saboru slovi kao jedna od najsnažnijih karika s obzirom na broj ruku koje ondje ima uzdrmnala se ne samo nacionalna koalicija, već i suradnja šefa metropole sa partnerima u Gradskoj skupštini.

U skladu s time, Bandić je premda teško bolestan odlučio raskinuti suradnju s političkim protivnicima, te je tako smijenio bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, njegovu šeficu Brunu Esih i nekadašnju indendanticu zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Anu Lederer s funkcija u upravnim vijećima gradskih kulturnih institucija. Hasanebgović tako više nije član Upravnog vijeća Muzeja grada Zagreba. Esih je pak maknuta iz Upravnog vijeća Koncertne dvorane Lisinski, a sve to rezultat je tvrde dobro upućeni iz Skupštine sukoba koji traju dulje vrijeme, a koje je Bandić odlučio okončati iako nema potrebnu većinu u Skupštini, međutim nije nemoguće da je do obračuna s Hasanbegovićem i ekipom došlo upravo po Plenkovićevom naputku dok bi Bandićevi kadrovi zauzvrat mogli dobiti mjesto u izvršnoj vlasti, a nakon čega bi iz Vlade mogli biti ispraćeni sitni igrači- HNS i HSLS. Inače. valja napomenuti kako Lederer ostaje pročelnica Gradskog ureda za kulturu, budući da se radi o funkciji s koje je Bandić ne može osobno smijeniti, za to je potrebno pokretanje procedure.  Opći je dojam da je do raskida suradnje između Bandića i Nezavisnih za Hrvatsku došlo nakon što je šefa metropole posjetio Dragan Marković Palma, što djelom i jest točno, no s druge strane i sami Hasanbegović sve je svjesniji kako im ova suradnja šteti.

Inače, o suradnji s Bandićem gostojući u Dnevniku Nove Tv progovorila je i Esih, razgovarajući s novinarom Mislavom Bago. Te je prigode odogovorila i na pitanje kolike su šanse da Bandić progura proračun.

”Ovisi o tome koga pitate. Bez obzira što gospodin Mikulić tvrdi da ta većina postoji, zapravo bi bilo dobro postaviti si pitanje odakle gospodinu Mikuliću ta informacija, s obzirom da znamo da proračun donosi gradonačelnik, a ne donosi ga Gradska skupština. Partneri smo kao bili i mi i takve informacije nikad nismo dobivali, ne samo te nego i niz ostalih i zbog toga baš nismo bili skloni dizati ruke za svaku stvar”, rekla je Esih te poručila da Bandić tri glasa može prikupiti među onima koji su to do sada činili. Kao jedan od primjera navela je HSLS.

”HSLS je to do sada činio svaki put kad bi Neovisni za Hrvatsku uskratili svoju ruku. Dakako, lakše je to činiti mimo svjetla reflektora, dakle da ostanu oporba, a da zapravo poklone svoj glas jer kao što znate i to je prošlo mimo medija. Mediji nisu nikad o tome ništa govorili”, poručila je, a potom prokomentirala i opciju da Plenković partnere na nacionalnoj razini pritisne kako bi svoje zastupnike privolili da glasaju za proračum.

”Plenković je do sada jasno pokazao da mu je modus operandi isti kao i kod gospodina Bandića. To on radi malo finije, na onaj briselski način, recimo da je imao drugu školu. Gospodin Bandić to radi otvoreno, svim mogućim sredstvima, no gospodinu Plenkoviću itekako je stalo da ne dođe do izbora u Gradu Zagrebu, a na kraju krajeva HDZ onda mora otići na neke izbore”, smatra Esih. Dotakla se i potencijalnog straha od izbora.

”Oni tvrde da se ne boje, da su njihove šanse jako velike, da imaju sigurno visoki postotak, to im potvrđuju i ankete u koje apsolutno ne vjerujem. Međutim, svaki izbori su najbolja anketa, neka izađu na izbore, neka pokažu”, pozvala je.  Ma opasku da su i oni bili s Bandićem te natovarili svoje ljude u gradsku vlast komentirala je među ostalim da su Neovisni za Hrvatsku inzistirali na tome da u Gradsku skupštinu kao većina uđu putem sporazuma o programskoj suradnji.

”To je sporazum koji smo mi osobno napisali, na kojem smo osobno inzistirali, koji govori isključivo o 17 projekata i uključuje ono što je možda najvažnije, treću točku sporazuma koja piše da si svaka stranka zadržava pravo da vodi politiku onako kako ona to hoće”, rekla je Esih.

”Ali ne možete vi otići od Bandića, a vaši ljudi da sjede i budu njegovi suradnici u Poglavarstvu. To ne postoji, to je kao da je Božo Petrov bio predsjednik Sabora, a Most izašao iz koalicije”, komentirao je na to Bago, na što ga je ona upitala kako je Lederer ušla u Ured. Potom je novinar odgovorio da je do toga došlo jer je njihova članica.

”Ne, ušla je preko natječaja na koji ste se i vi mogli javiti. Možda ste baš gospodinu Bandiću simpatični pa biste i vi danas bili u Uredu za kulturu”, objasnila je zastupnica i još detaljnije argumentirala izbor Lederer.

”Dakle gđa. Lederer je bila na natječaju uz druge kandidatkinje, imala je najbolje bodovanje na tom testiranju. Ukoliko gospodin gradonačelnik smatra da je to politički dogovor onda neka on to objašnjava javnosti. Gospođa Lederer se javila kao poznata osoba iz područja kulture, nije od jučer tu”, smatra Esih koja se osvrnula i na mogućnost novih izbora u Zagrebu. ”On se služi svime i svačime, dakle njemu je glavno da sebe prikaže kao pobjednika, sve je moguće. Ali do ove situacije ne bi došlo uz pomoć oporbe, do pitanja Bandića došlo je isključivo zbog Neovisnih za Hrvatsku”, zaključila je.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare