Published On: Sri, pro 12th, 2018

DODIK: Pozvat ću predsjednike Srbije i Hrvatske u posjetu. Nastavit će se europski put BIH…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je danas priopćio detalje prve redovite sjednice novoizabranog Predsjedništva BiH.

“Prije sjednice održane su konzultacije o točkama dnevnog reda pa smo omogućili da idemo brzo kroz dnevni red. Usvojili smo zajedničku izjavu Predsjedništva vezano za EU integracije, s potrebom da se EU integracije ubrzaju. Vijeće ministara da što prije riješi dodatna pitanja vezana za Upitnik”, kazao je Dodik, prenosi N1.

“Razgovarali smo i o pitanjima migranata, u BiH je ušlo oko 23.000 migranata i u tom pogledu značajan broj njih je prošao kroz BiH, oko 4.000 smješteno je na različite lokacije. Pitanje migracija je jedno teško pitanje za cijelu regiju, samim tim za BiH. Zaključili smo da se migrantima ne izdaje pravo azila, tako da na taj način spriječimo bilo kakve unutarnje probleme u BiH. Razgovarali smo i o sporazumu o energetskoj efikasnoti koji BiH treba potpisati s institucijama i bankama tako da se postojeći objekti mogu modernizirati. Razgovarali smo i o imenovanjima i vezano za razrješenje jednog broja veleposlanika. Dogovorili da za sljedeću sjednicu pripremimo informacije o tome i imenovanje jednog dijela onih koji budu razriješeni”, dodao je.

Dodik je kazao da je sjednica bila brza i efikasna.

“Sjednica je bila brza i efikasna. Pozvat ćemo predjsednike Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore u posjetu BiH. Dogovorili smo da odbijemo pomilovanje za traženu osobu, koja je sudjelovalo u nekom terorističkom aktu. Dogovorili smo da se prihvati pokroviteljstvo Predsjedništva za Sarajevo Business Forum”.

Na pitanje reportera N1 o jučerašnjim najavama kada je riječ o zastavi u Predsjedništvu BiH, kazao je:

“Tako je i bilo. Mi ćemo, ja sam predlagao i zaključak o izmjeni poslovnika o radu Predsjedništva. Pokrenut ćemo pitanje u Parrlamentu, izmjeni zakona. Smatrao sam da je neophodno da riješimo na ovaj način. Hvala i ostalim članovima Predsjedništva koji su pristali na dogovor u vezi dekoracije.”, kazao je Dodik./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare