Published On: Sri, pro 12th, 2018

Davor Vlaović (HSS): Dom naroda nije dom kantona, Dayton je derogiran i trebalo je reagirati i ranije

Mi kažemo da, dobro je da se razgovara, samo je to trebalo prije činiti. Više puta smo čuli da su sve Vlade odbile reagirati kad se amandmanima visokih predstavnika mijenjao Dayton što i jest uzrok problema Hrvata u BiH, rekao je saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović tijekom današnje saborske rasprave o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH.

Za Vlaovića je problematično što se o deklaraciji nije pričalo i ranije.

“Postavljamo pitanje zašto predlagatelj ranije nije stavio deklaraciju u proceduru; možda bi u toj situaciji nešto postigli”, kazao je i dodao da se radi o prigodničarskoj deklaraciji pred Božić.

“Za sada, možemo reći da je ovo samo prigodničarski i da dajemo nadu Hrvatima u BiH pred Božić”, smatra on.

Bez provedbe presude Ljubić, Hrvati su u šizofrenoj situaciji, smatra Vlaović.

“Istaknuli smo privrženost hrvatskom narodu u BiH s konkretnim mjerama. Više puta smo spomenuli i presudu u slučaju “Ljubić” za koju treba naći neki model. Ovako su Hrvati u jednoj šizofrenoj situaciji”, kategoričan je Vlaović koji je kazao da se presuda Ljubić treba provesti.

“Dom naroda nije dom kantona i predstavljanje naroda treba biti na svim administrativno političkim razinama. Vidimo da sada to nije tako i da se za potrebe bošnjačkog političkog inženjeringa dogodi da se iz kantona poput Bosanskopodrinjskog kantona u kojem samo ima 23 Hrvata koji biraju jednog delegata dok Zapadnohercegovačka županija koja ima preko 100 tisuća stanovnika također bira jednog delegata”, istaknuo je.

“Hrvatima u spomenutim kantonima ne može pomoći to što ih u domu naroda predstavlja Hrvat koji to nije nego postane Hrvat za potrebe izbornog inženjeringa”, rekao je.

Uputio je i kritiku dosadašnjim vladama koje nisu spriječile narušavanje Daytona.

“Sve dosadašnje Vlade nisu učinile ništa da bi zaustavile izmjene Daytonskog sporazuma. Stav HSS-a je takav da RH želi pomoći Hrvatima u BiH, ali ne ovako prigodničarski kako se to sada čini”, rekao je Vlaović.

I. C. / Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare