Published On: Čet, sij 21st, 2021

Plenković: Mediji i oporba su generirali histeriju nakon potresa

PREMIJER Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je iza prijedloga oko osnivanja istražnog povjerenstva za obnovu stoji angažirana agenda oporbe, odnosno SDP-a koji je “pometen” s 25 razlike i “ucjenjivača koji se glođu o dubokoj državi”.

Plenković je na konferenciji za novinare nakon vlade ustvrdio da smo nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju svjedočili histeriji “koju su generirali što oporbeni zastupnici, što sami mediji”.

“Onda smo došli do činjenica”, rekao je, navevši da je 5888 kuća obnovljeno u poslijeratnoj obnovi na području Sisačko-moslavačke županije, a trenutno je više od 3700 upareno u smislu šteta. “Samo 69 je dobilo crvenu naljepnicu, odnosno 1,83 posto”, dodao je.

Poručio je da potres od 6,2 po Richteru nije slab potres bez obzira kada je neka kuća građena, samo su kuće u kategoriji 6 od temelja nove, ostale su bile rađene na postojećim temeljima.

“Iza prijedloga o istražnom povjerenstvu obnove stoje pometeni SDP i ucjenjivači koji se glođu o dubokoj državi. To je hrvatska opozicija i njihova agenda”

“Priča o istražnom povjerenstvu je kao i sve inicijative oporbe angažirana agenda oporbe uoči lokalnih izbora nakon što su bili pometeni na parlamentarnim izborima – SDP i njihova koalicija s 25 razlike, a ovi ucjenjivači ostavljeni van većine. Sada se međusobno glođu tko je više opterećen  tzv. tezom o dubokoj državi. To je hrvatska opozicija i njihova agenda. Mi imamo svoj konstruktivan put i rješavamo pitanje”, rekao je Plenković.

Na upit hoće li podržati osnivanje povjerenstva, odgovorio je da još nije vidio taj papir i načelno, neće ništa reći dok ne vidi. “Ne vidim dramu oko 69 kuća od 5888”, poručio je.

Iako je na sjednici vlade najavio da će se za vikend razgovarati o mjerama nakon 31. siječnja, na konferenciji za novinare nije otkrivao detalje oko toga.

“Reći ćemo vam kada dogovorimo što ćemo napraviti dalje. Nećemo danas ništa reći kada je sastanak u nedjelju”, dodao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

O navodnom nacrtu dokumenta Stožera u kojem piše da se restorani otvaraju prije kafića

Tvrdi i da ne zna ništa vezano za radni dokument za koji Nacionalna udruga ugostitelja kaže da je procurio, a prema kojem se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a kafića nekoliko tjedana nakon toga.

“Ne znam, to morate pitati neku krticu iz stožera ili Udruge ugostitelja. Niti ima takvog dokumenta, malo mi je smiješno da nekakve udruge imaju tekstove koji ne postoje i onda to postaje tema. To je na tragu ehoa s internih HDZ-ovih sastanka. U toj smo sivoj zoni neke duboke države”, rekao je.

O covid putovnicama

Vezano za današnji sastanak Europskog vijeća i stav Hrvatske vezano za zdravstvene kartone ili covid putovnice, Plenković misli da će na kraju biti cjelovit dogovor na razini EU “jer su svi shvatili koliko je jednak pristup ovoj temi važan uoči ljeta koje je pred nama”.

“Želimo imati harmonizirani sustav. Ako svaka članica krene raditi određene administrativne prepreke za slobodu kretanja ljudi to neće biti dobro. Naša je teza da napravimo jedinstveni sustav s koordiniranom politikom”, naglasio je.

Prema dinamici koju imamo, do travnja bi, kaže, trebali imati veliku procijepljenost najugroženijih poput starijih i onih koji rade u zdravstvenom i socijalnom sustavu, a do ljeta ogroman dio ostale populacije.

Na upit oko kornatske tragedije i mogućnosti nastavka istraživanja uzroka tragedije, izrazio je žaljenje zbog poginulih te dodao da misli da su nadležna tijela i sudovi bili decidirani o toj temi.