Utorak, 16 srpnja, 2024

PLENKOVIĆ: Hrvatska i Slovenija moraju naći srednji put oko granice

Must Read

Hrvatska i Slovenija nalaze se u situaciji da moraju naći srednji put koji bi riješio pitanje granice, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, dan uoči posjeta slovenskog kolege Mire Cerara Zagrebu, i pritom naglasio kako je arbitražna odluka kopnenu granicu definirala na tragu upravo “onoga što je hrvatski pravni tim cijelo vrijeme zastupao”.

Plenković i Cerar dogovorili su u Bruxellesu da će slovenski premijer posjetiti Zagreb kako bi razgovarali o rješavanju graničnog pitanja.

“Moramo naći nekakav srednji put”

“Sada se nalazimo u situaciji da moramo naći nekakav srednji put koji bi riješio pitanje granica. Ako pogledate samu arbitražnu presudu – ne govorim da ju prihvaćam niti da ona za nas ima neko pravno značenje, ali u mnogim aspektima kad je riječ o kopnenoj granici ona slijedi temeljno načelo koje je hrvatski pravni tim cijelo vrijeme zastupao, a to je katastarska granica”, kazao je Plenković na prvom okupljanju Press kluba Europa, javlja Hina.

Cerar je trebao posjetiti Zagreb još 27. rujna, ali je otkazao posjet nakon što je Plenković u govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku rekao da “kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa”.

Nakon toga Cerar je tvrdio da neće posjetiti Zagreb dok Hrvatska ne pristane razgovarati o provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponavljala da je ne priznaje i da granice treba riješiti u bilateralnim pregovorima.

“Dobro je da premijer Cerar dolazi u Zagreb. To pokazuje zrelost, dobrosusjedske i prijateljske odnose dviju zemalja”, rekao je hrvatski premijer novinarima.

Naglasio je da je stav Hrvatske da u ovom trenutku dvije države trebaju kontinuirani razgovor, dijalog, suradnju bez tenzija, bez jednostranih poteza i bez incidenata.

“Trebamo se približiti “zajedničkom nazivniku oko kojeg se možemo složiti”, kazao je.

Blokada Schengena?

Premijer Hrvatske pritom smatra da su sva pitanja oko granica, ne samo sa Slovenijom nego i Srbijom, Crnom Gorom i BiH, dramatičnija u javnom diskursu nego u realnom životu, jer, primjerice, nema nijedne kuće nakon arbitražne presude sa Slovenijom koja bi ostala s druge strane granice.

Što se tiče granice na moru u Savudrijskoj vali, tu postoji nekoliko aspekata, kaže Plenković, ali ističe da Slovenija ovdje nije dobila ono što je željela a to je tzv “junction”, dodir s otvorenim morem.

Na pitanje vodi li put do Schengena preko Pirana/Savudrije, odnosno može li Slovenija blokirati hrvatski ulazak u Schengen dok Hrvatska ne zadovolji njezine interese glede granice, premijer Hrvatske je odgovorio da put u šengensku zonu “vodi preko ispunjavanja svih potrebnih kriterija”.

“Blokada zbog bilo kojeg razloga koji ne bi bio vezan uz supstancu je neprihvatljiva”, naglasio je, dodajući da je u konačnici važno dugoročno riješiti pitanje granice uz konačni rezultat koji mora biti dogovor dviju zemalja./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -