Petak, 14 lipnja, 2024

Platforma za nastup u UN vraćena na doradu: Napisana kao da su se djeca igrala

Must Read

Predsjedništvo BiH je Ministarstvu inozemnih poslova BiH vratilo na doradu Prijedlog platforme za nastup izaslanstva BiH na zasjedanju Generalne skupštine UN u rujnu, jer je loše napisana, izjavio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

“Ministarstvo inozemnih poslova BiH nam je poslalo platformu kao da su se djeca igrala, koja je nedostojna bilo kakve države i nedostojna da dođe na sjednicu Predsjedništva BiH”, rekao je Radmanović.On je za Radio-televiziju Republike Srpske istaknuo da platforma ima mnogo stvari koje su potpuno pogrešno napisane, zbog čega je morala biti vraćena Ministarstvu na doradu.

“U platformi su neka pitanja koja smo uspjeli dogovoriti u BiH potpuno pogrešno napisana. Razlike koje postoje u BiH, a koje treba da se iskažu u platformi nisu iskazane u pogledu odnosa prema OHR-u i Haškom tribunalu”, pojasnio je Radmanović. Prema njegovom mišljenju, najgore je što se u platformi mnogo govori o putu BiH prema EU, ali više kao da je to izvještaj o napretku BiH, a ne stavovi iz BiH prema ključnim pitanjima.

“Pojavilo se i citiranje nekih, po viđenju malih političara iz Sarajeva, lidera europskih, što podsjeća na komunističko vrijeme – kada citirate nekog funkcionera”, rekao je Radmanović i dodao da su tako neki zapovjednici EU i njihovi stavovi o BiH citirani u platformi, što je potpuno neprihvatljivo.

Radmanović je rekao da neće biti lako završiti posao oko platforme, ali da je ipak određeno izaslanstvo, koje čine predsjedavajući Predsjedništva BiH, veleposlanik BiH u misiji UN i tri vanjskopolitička savjetnika članova Predsjedništva BiH.

Komentirajući tekst ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i turskog šefa diplomacije Ahmeta Davutoglua objavljen u listu “Washington post”, u kome se navodi da je u BiH tijekom rata poginulo više od 300.000 ljudi, Radmanović je rekao da spomenuto pismo prepuno netočnih podataka o ratu u BiH, ističući da to ostaje problem.

Govoreći o inicijativi Predsjedništva BiH za izmjenu ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, čime bi bio riješen problem protoka ljudi i robe između dvije zemlje, Radmanović je naveo da je ova inicijativa pokrenuta zbog problema u prelasku granice u Gradišci, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Hercegovini.

Komentirajući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da bi trebalo razmisliti o ideji da predsjednik Srpske istovremeno bude i član Predsjedništva BiH, Radmanović je rekao da je teško reći da li je to realno, jer se duži niz godina pokušava promijeniti taj član Ustava BiH.

“Ovo je jedna od novih ideja, koja je možda lakše primjenjiva kada je riječ o Republici Srpskoj, ali nije kada je u cijelini u pitanju BiH. Slijedit će rasprave o promjeni člana Ustava BiH koji regulira izbor člana Predsjedništva BiH i razgovarat ćemo o ovoj ideji”, poručio je Radmanović.

SRNA

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Dodik za Jerusalem Post: Nikada nije bilo mirnog suživota između Palestinaca i Židova, na isti način suživot nije moguć u BiH

Nemamo namjeru živjeti s onima koji rade na diskreditiranju srpskog imena, rekao je predsjednik Republike Srpske u intervjuu za...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -