Published On: Sri, tra 20th, 2022

PILČIĆ: Ozračje straha i neizvjesnosti već dulje vrijeme je prisutno među hrvatskim pukom u BiH

Generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić oštro je u utorak osudio uvrede zamjenika gradonačelnika Prijedora koji je na Uskrs poručio da se gnuša katoličkog klera i Vatikana zbog njihove uloge u stradanju Srba kroz povijest čime je uznemirio tamošnje Hrvate katolike.

“Kad se sjetim što je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili”, napisao je na svom Facebook profilu na Uskrs zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević.

Na takvu objavu slijedila su reagiranja.

Kovačevićev istup “grub je i necivilizacijski čin” kojim je na vrlo grub način povrijedio vjerske i nacionalne osjećaje malobrojnih Hrvata katolika koji još žive na području Prijedora, reagirao je konzul Piličić na svom Facebook profilu.

Dodao je da su Hrvati katolici u Prijedoru uznemireni tim riječima netolerancije i netrpeljivosti te je od njihovih predstavnika doznao da strahuju u vezi sadašnjeg i budućeg života na tom području.

“Poruke netolerancije i neuvažavanja drugog i drugačijeg pojačavaju ozračje straha i neizvjesnosti, koje je u BiH, zbog neriješenih niza ključnih političkih pitanja, već dulje vrijeme prisutno među hrvatskim pukom”, dodao je Piličić.

Izrazio je očekivanje da će se poduzeti mjere protiv zamjenika gradonačelnika Prijedora i pohvalio reakciju gradonačelnika Slobodana Javora koji se ogradio od neprihvatljivih riječi i stavova svoga zamjenika te ih javno osudio.

Gradonačelnik, koji je iz stranke SNSD-a, u uskrsnoj čestitci katoličkim vjernicima iskazao je potrebu razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti i načela.

Istup zamjenika gradonačelnika Prijedora osudio je i hrvatski potpredsjednik RS-a Josip Jerković kazavši da se na taj način potiču netrpeljivost i strah kod Hrvata kao s početka 90-ih godina.

U Prijedoru je nedugo nakon istupa zamjenika gradonačelnika Željka Kovačevića pokrenuta peticija za njegovom smjenom.

Prijedor je mjesto u kojemu je tijekom rata počinjen jedan od najvećih masovnih ratnih zločina nad Hrvatima. U selu Briševu u ljeto 1992. godine srpske snage ubile su 68 hrvatskih civila./Hina/HMS/

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
28 dana prije

RS JE GENOCIDNA TVOREVINA SVETOSAVSKI vjerski TERORISTički KALIFAT nastao na srednjevjekovno teoriji krvi i tla i ubistvu muslimana i KATOLIKA Bosne ,Na genocidu BOSNJAKA i HRVATA .

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
28 dana prije

dedera javi kakiru i komšiću da okrenu mitraljez na RS hoš al u k..cu

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
28 dana prije

Miran macekovac..skutorski kozojeb…

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
28 dana prije

Što nastane na genocidu nestane u genocidu

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
28 dana prije

Potu,rica iHRVATA si mislio potu,re OSUN,EĆENO I IZDAJNIČKO.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
28 dana prije

Tišu katolički teroristo PORVACENI bošnjo katoličke crkve stariji su u Bosni CIGANI od tebe

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
28 dana prije

Šaćire pušku na rame i pomaži erdogenu .Kurdi će ga dokrajčiti.Pomagaj,izginuše .To su vam braća

Zeljo zlatni
Zeljo zlatni
28 dana prije

Hrvata nema u BiH

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zeljo zlatni
28 dana prije

Neznalico,hrvata ima ali nema tz bošnjaka .
Baš si pravi tupson.
Mora da si u rodu sa zlatnim komšom😁

Izmetbegović
Izmetbegović
28 dana prije

Na kraju balade će sve biti kako mi kršćani želimo, niko ne želi muslimansko terorističku tvorevinu, čak ste i vi muslimani svjesni toga.. 😁