Published On: Uto, lis 28th, 2014

Papa priznao evoluciju i Veliki prasak: Bog nije mađioničar

“Bog nije stvoritelj u maniri mađioničara, nego Stvoritelj koji je započeo sav život”, kazao je jučer papa Franjo rekavši da teorija Velikog praska ne proturječi, već podrazumijeva ulogu božanskog stvoritelja.
“Kad čitamo o stvaranju u Knjizi Postanka, mi riskiramo Boga zamišljati kao čarobnjaka, koji čarobnim štapićem može činiti štogod poželi. No to nije tako, on je ljude stvorio i potom ih pustio da se razviju prema unutarnjim zakonima koje je podario svakom kako bi mogli postići ispunjenje,” rekao je papa Franjo i dodao da svijet nije “proizvod kaosa” već kreacija temeljena na principu ljubavi, prenio je Independent.
“Evolucija u prirodi nije proturječna s gledištem stvaranja, jer evolucija zahtjeva stvaranje bića koja evoluiraju” pojasnio je Papa i tako nastavio s katoličkom tradicijom koja još od 1950. godine i pontifikata pape Pioa XII. zagovara stajalište da evolucija ne isključuje stvaranje.
Profesor i predsjednik Talijanskog instituta za astrofiziku Giovanni Bignami je pozdravio Franjin komentar navodeći kako je papina izjava važna, ocijenivši da on “pokapa pseudo teorije” kreacionista.
Mišljenje je ponudio i profesor filozofije Giulio Giorello s milanskog Sveučilišta degli Studi rekavši da vjeruje kako papa “pokušava umanjiti osjećaje prijepora između Katoličke crkve i znanosti”.
R.I./Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare