Petak, 21 lipnja, 2024

TKO JE LUD ZASJESTI NAKON NJIH: Nezakonita Vlada F BiH iza sebe ostavila dug od 798 milijuna KM

Must Read

Nezakonito izabrana Federalna vlada koju su činili ministri iz SDP, SDA, te stranka bez hrvatskog legitimiteta Radom za boljitak i HSP-a ostavila je budućem sazivu izvršne vlasti u Federaciji BiH novi balast od 798 milijuna KM dodatnog unutarnjeg zaduženja, saznaje “Dnevni avaz”.

Otkriva to i prednacrt federalnog proračuna za 2015. godinu, koji je razmatran na posljednjoj sjednici Vlade u Sarajevu.

Sarajevski list uspio je doći do ovog dokumenta Vlade na čijem je čelu premijer Nermin Nikšić (SDP), a u kojem se, osim povećanih obveza, vidi i niz drugih anomalija, koje su posljedica nedomaćinskog vladanja Federacijom u protekle tri godine.

Od navedenog iznosa proračunske obveze od 401,7 milijuna KM napravljene su domaćim pozajmljivanjem od komercijalnih banaka, dok se trezorskim obveznicama vlast zadužila za još 316,3 milijuna KM. Na ovaj iznos treba dodati još i zaduženje od 80 milijuna KM po osnovu emisije dugoročnih vrijednosnih papira. Ova ogromna sredstva morat će otplaćivati nova federalna vlast!

2,4 milijarde KM – ukupni iznos proračuna
401,7 milijuna KM – domaće pozajmljivanje
308,9 milijuna KM – vanjsko zaduženje
107,4 milijuna KM – godišnji iznos kamata

Samo na kamate zbog pozajmica i zaduživanja Federacija će u narednoj godini morati platiti iznos od 107,4 milijuna KM. Kada je riječ o vanjskom zaduživanju putem države, obveze FBiH iznose 308,9 milijuna KM.

Materijal i usluge

Inače, ukupni iznos proračuna za 2015. godinu iznosi 2,4 milijarde KM. Na plaće i naknade ogromnoj federalnoj administraciji nije se štedjelo. Ova stavka u prednacrtu proračuna za 2015. iznosi 224.921.414 KM te je za 620.335 KM veća od stavke u ovogodišnjem proračunu. Također, izdatci za materijal, sitni inventar i usluge bit će povećani, i to za čak 24 milijuna KM, te će iznositi 103 milijuna KM. Pet milijuna KM uštedjelo se na transferima neprofitnim organizacijama, ali su zato kapitalni transferi povećani za tri milijuna KM.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zaboravljeni Velikan: Ivan Musić i Hrvatska Nepravda Povijesti

Kako je moguće da su danas u Hrvatskoj velikani Zrinski i Frankopan, dok je ime Ivana Musića zaboravljeno? Ova...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -