Published On: Pet, ožu 22nd, 2013

Papa Franjo želi intenzivirati dijalog s islamom i ateistima

Papa Franjo u petak je u govoru pred diplomatskim korom odredio kao prioritet svog pontifikata borbu protiv materijalnog i duhovnog siromaštva i izjavio kako želi intenzivirati dijalog s islamom i ateistima.
U govoru održanom u Kraljevskoj dvorani u pontifikalnoj palači, bivši argentinski kardinal Jorge Bergoglio izabrao je govoriti na talijanskom jeziku, a ne na francuskom, diplomatskom jeziku kojim su govorili njegovi prethodnici, obilježivši tako prekid s tradicijom, javlja AFP.
Pred predstavnicima 180 zemalja akreditiranih u Svetoj Stolici, papa Franjo nije govorio o međunarodnim krizama ili nekom posebnom problemu, ali je govorio o svom prioritetu: “Treba se boriti protiv siromaštva bilo materijalnog bilo duhovnog”, kazao je on.
Ima još toliko siromašnih u svijetu, a te osobe se susreću sa toliko patnji”, kazao je on. Odmah je dodao da “postoji i drugo siromaštvo, a to je duhovno siromaštvo koje pogađa i one zemlje koje se smatraju bogatim“. To je ono što moj prethodnik, dragi i poštovani Benedikt XVI, naziva diktaturom relativizma koja dopušta svakom čovjeku da bude sam sebi mjera i koja dovodi u opasnost prijateljske odnose među ljudima”, ocijenio je on.
Papa Franjo je kazao kako želi da “intenzivira dijalog s islamom” i ateistima i da “gradi mostove”, naglasivši smisao “pontifikata”, graditelja mostova s Bogom i među ljudima”.
Boriti se protiv siromaštva, bilo materijalnog bilo duhovnog, graditi mir i izgraditi mostove, to su referentne tačke puta na koji želim povezati svaku zemlju koju vi predstavljate“, zaključio je papa na kraju svog kratkog govora.