Published On: Uto, sij 21st, 2014

Papa će ove godine donijeti odluku o Međugorju

Međunarodna komisija za proglašenje Međugorja svetištem koju je formirao Vatikan, nakon tri godine istraživanja i vijećanja, okončala je svoj rad. Izvještaj će predati Kongregaciji za nauk vjere, a kasnije i papi Franji, koji će odlučiti o statusu Međugorja. 
U radu Komisije učestvovali su nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, te stručnjaci kao velečasni Franjo Topić, docent temeljne teologije u Sarajevu i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, otac Mijo Nikić, docent psihologije i psihologije religija pri Filozofskom i teološkom učilištu Jezuita u Zagrebu, te časna sestra Veronica Nela Gašpar, docent teologije u Rijeci.
Kardinal Vinko Puljić u izjavi za „Avaz“ kazao je jučer da bi na osnovu rezultata istraživanja Papa tokom ove godine mogao donijeti definitivnu odluku o fenomenu Međugorja. 
Ukazanje Djevice
– Kao član Komisije nemam pravo govoriti o onome što smo radili. Mogu samo reći da su svi materijali do kojih smo došli predani u petak u 13 sati prefektu Kongregacije za nauk vjere. Sada je Kongregacija na potezu da izradi prijedlog svetome ocu, papi Franji, a on će donijeti konačnu odluku. Vremenski, teško je reći kada će se to desiti, ali smatram da bi tokom ove godine ta stvar trebala biti gotova – kazao je Puljić.
Ni velečasni Franjo Topić nije mogao komentirati da li će Međugorje, zbog vjerovanja da se na tom mjestu u Hercegovini prije nekoliko desetljeća ukazala Blažena Djevica Marija, a koje danas pohodi veliki broj vjernika iz cijelog svijeta, zbog čega je postalo jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu, dobiti status svetišta.