Published On: Uto, sij 21st, 2014

POČELO JE FRCATI: “Jurišić je dezorijentirana dvorska luda i udvara se Čoviću”

Tzv. predsjednik tzv. Federacije BiH i predsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP)  (lijevo krilo HSP-a izmješano s potomcima handžar divizije iz SBIH) Živko Budimir burno je reagirao nakon što ga je napustio njegov dugogodišnji politički intimus Zvonko i dao mu korpu. Jurišić je naime izjavio kako će tražiti smjenu Živka Budimira a tvrdi da danas ne bi išao u Patformu. Ovo svojevrsno pokajanje nakon 3 godine punog rovarenja bošnjačkih nacionalista nad hrvatskim tvrtkama u FBIH u  koje ih je uveo upravo Jurišić  neće pak pomoći da se popravi šteta koju su pripadnici ove mizerne fašistoidne stranke napravili pristajući biti dio neustavne vlasti  , prve Vlade FBIH formirane na navodno građanskom principu, bez potpore konstitutivnih naroda u samoj FBIH u praksi Vlade kojoj je za cilj bio od FBIH stvoriti bošnjački entitet. U čemu se , formalno pravno i uspjelo.

 

Budimir o toj izjavi kako je greška bila izdati vlastiti narod, te da to baš i nije bilo lijepo kaže sljedeće:  “Njegove izjave inače ne zaslužuju nikakav komentar, no ova izjava je vrhunac. Ja je mogu protumačiti samo na jedan način: Nisam dobio od Zlatka Lagumdžije ono što sam očekivao pa se sada nudim Draganu da vidim što od njega mogu dobiti. Svima je jasno da se Jurišić s tom izjavom posuo s tonama pepela po svojoj glavi.”

Ante Pavelić, onaj kojeg pravaši drže po uredima, slično kao i Budimir do kraja ostaje vjeran onima koji su ga postavili protiv naroda i nad narodom. Naime, i nakon što mu je nuđeno da kapitulira i prijeđe na stranu saveznika on je ostao vjeran fašizmu i svojim političkim očevima. Slično kao i Budimir. Ako je čak i zadojeni Zvonkudin progledao, svjestan da je politički mrtvac, i da je avantura Platforme prošlost te da sutra treba živjeti među narodom čije si resurse u 4 godine predao na upravu Sarajevu, nevjerojatno je koliko je Živko ustrajan. Da je takav bio onomad u odbojci , kao mladi potpukovnik JNA danas bi Jugoslavija imala koju olimpijsku medalju više.

O inicijativi Halal Sarajy Partije za njegovom smjenom Živkudin kaže: 

“Dodvoravanje HSP-a i njegovog dezorijentiranog predsjednika Jurišića HDZ-u BiH i SDP-u me zaista ne zanima, a što se tiče inicijative o smjeni, mogu je komentirati samo na jedan način. Ustav daje mogućnost pokretanja takve procedura i ako netko smatra da za to postoje razlozi, to je njegovo ustavno pravo. No, u ovom slučaju HSP za pokretanje inicijative koristi tvrdnju da je predsjednik FBiH djelovao protuustavno. To je politikantstvo, jer jesam li ja prekršio Ustav ili ne, ocijenit će Ustavni sud, a ne Zvonko Jurišić. On se ponaša kao “dvorska luda” koja je u lipnju 2012. godine izgubila dvor, a približavanjem izbora 2014. panično traži novi dvor.”

U intervju za prvi turski list u BIH, Dnevni list,  Budimir govori o političkoj situaciju u FBiH s posebnim osvrtom na posljednju krizu vezanu za smjenu ministra Ante Krajine. Budimir objašnjava kako tom smjenom nije želio mjesto za SPP niti stvarati prevlast u Vladi, već Vladu napraviti funkcionalnom. Iako je interview na turskom neke dijelove uspjeli smo prevesti.

Glavni krivac za kaos u Federaciji je, po Budimiru, Zlatko Lagumdžija koji je mijenjajući partnere i koalicije zajedno s Draganom Čovićem pokazao da ih vodi samo interes. Govoreći o napadima na njega otkriva kako je i posljednje snimke njegovih telefonskih razgovora u javnost pustio državni tužitelj koji se nalazi pod teškim optužbama. Budimir govori i o izboru sudaca Ustavnog suda, izborima i još mnogim zanimljivim temama.

Nakon Vaše odluke da smijenite Antu Krajinu okarakterizirani ste kao glavni krivac za blokadu Federacije, a posebno zbog činjenice da je zbog financijske blokade egzistencija tisuća ljudi bila dovedena u pitanje. Jeste li ishitreno donijeli odluku? Kako inače ocjenjujete rad Vlade i drugih ministara?

” MaliyeBakanıgörevdenkarar ‘ .Kamuoyuna sunmak ,özel varlıklara gibi alelacele veya pervasızca yurtiçi ve yurtdışı getirmek vermedi bu kararı öncesinde birkaç gerçekleri okuyucuları gibi hatırlatın edeceğiz ve eminim ki benim deyimi ile çok sayıda ve ben geç 2013th BHF Parlamentosu2013th içindeHükümetinraporunu görüştü .kararı ile kabul ve sadece Temsilciler Meclisi’nde98 temsilcilerinin 18raporunu kabul yönünde oy kullandı. ‘ edildi toplantı ve tartışma temsilcileri bana sordu katıldı ettik BHF Cumhurbaşkanı ,yürütme organının başkanı veFederasyonuHükümeti tarafından önlemler açısından somut eylemler olarak tanımlanan BHF Anayasası gibi . ‘BHF Parlamentosu görünümündeHükümete güven oy verdiğiniBaşbakanı davet ettik , Hükümeti herhangi bir değişiklikHouse Boşnaklarınhayati ulusal çıkarları oyuyla kapalı engellendi insanlar PF BH . BHF Mirsad Kebo Başkan Yardımcısıyılınsonunda , 2014 yılında başlayan .Federasyonuhükümeti çok sayıda bakanınson bir yıl içindehükümet , çok kötü bir performans ve bu yıl ki , bu hükümetin beklenen olmadığını . genel değerlendirme tutuklandı , açıkladı daha iyi çalışır . Orada bana bağlı değiltüm hükümeti , çözmek içinbaşkan yardımcılarından biri ile görüşerek iki seçenek vardır ve zaman dolayısıyla , Bosna ve HersekFederasyonu tamamen uzun bir süre bloke oldu , ya da ne yaptığım bir meclis çoğunluğununyokluğu belirsiz . ”

Kao razlog za smjenu naveli ste neisplatu invalidnina, ali činjenica je da naloge za isplatu daje ministar Zukan Helez, a ne Krajina. Vezano za to bilo je komentara da samo želite fotelju ministra financija za svoju stranku SPP? Kakav je Vaš komentar?

Ne komentiram.

Je li istina da su Vas iz SDA i “Boljitka” danima nagovarali da maknete Krajinu, jer se priklonio SDP-u? Jeste li navodno željeli smijeniti i ministre Vjekoslava Čambera i Jerka IvankovićaLijanovića?

Nije istina.

Ustavni sud FBiH u slučaju “Krajina” donio je samo privremenu mjeru. Jedni tvrde da će na funkciji ostati do izbora, a drugi da će se tu zadržati do kraja siječnja. Hoćete li ipak otvoriti proces imenovanja novog ministra i kada?

Ta će Ustavni sud…

 

Tko je glavni krivac za kaos u Federaciji?

“Glavni krivac za kaos u FBiH je Zlatko Lagumdžija.

Pred nama je teška godina, predizborna kampanja je počela, a socijalna i ekonomska situacija je katastrofalna. Kakva su Vaša predviđanja i očekivanja?

“Moja predviđanja u vezi s izborima 2014. su da će izborni rezultati za mnoge biti iznenađujući, kakvi god oni bili, jer uvijek se netko iznenadi , jel tako, he he…

U posljednjih godinu dana više je pokušaja kojim Vas se želi diskreditirati. Posljednjih dana slušali smo i prisluškivane razgovore Vas i urednika Federalne televizije Avde Avdića. Kako to komentirate? Iz čije “kuhinje” sve to dolazi?

“Građanima BiH je jasno tko cijelo vrijeme, iznošenjem neistina i izvrtanjem činjenica, sustavno nastoji obezvrijediti sve što predsjednik FBiH radi

Al bolan Živko snimljeno je , kakvo iznošenje neistina, jel onaj snimak autentičan il nije? 

Može li drugo pitanje?

Zašto ne ponudite ostavku, ipak niste li pritiskom na urednika FTV-a oblatili ugled institucije na čijem čelu sjedite? 

Rekao sam drugo pitanje nemoj da zovem Rašića, ne plaćam ga džabe.

Možete li dati komentar na posljednja događanja u HNS-u i inicijativu Martina Raguža za otvaranje HNS-a drugim strankama? Smatrate li da je HNS privatiziran od HDZ-a BiH i Dragana Čovića?

Ta će Martin Raguž

Kakve su Vaše osobne ambicije, a kakve SPP-a za iduće izbore?

Želim biti l ijep, zgodan , bogat i mlad i što manje među Hrvatima. Posle izbora naime, bit će gadno, a čvoka mi je pun kufer još od Kruševa…