Subota, 13 travnja, 2024

Vehabije zabranjene na Facebooku!

Must Read

BANJALUKA – Stranica “Vijesti ummeta”, koju sigurnosni stručnjaci povezuju s vehabijama u BiH, ne postoji više na Facebooku nakon što ju je zabranila uprava ove popularne društvene mreže.

Riječ je o stranici na kojoj su sljedbenici radikalnog islama najavljivali da se spremaju za odlazak na sirijsko ratište, o čemu su “Nezavisne” nedavno pisale.

Da je ta stranica ugašena potvrdili su autori istoimenog internet stranice vijestiummeta.com, gdje je također moguće pročitati brojne šokantne sadržaje poput vijesti o stradanju bh.. državljana u Siriji, te naslova poput “Sve više mladih iz Europe odlazi u ratove”.

Administratori vijestiummeta.com ne kriju ogorčenost zbog gašenja njihove stranice na Facebooku.

“Do banovanja je došlo zbog objava koje se kose s pravilima Facebooka. Nakon banovanja stranice ispostavilo se kome smo najviše smetali – kome drugome do nevjernicima i novotarima”, piše na stranici vijestiummeta.com.

Autori te web stranice pritom upozoravaju svoje istomišljenike da se ne učlanjuju u novu stranicu, čiji je naziv također “Vijesti ummeta”, koja se nedavno pojavila i koja je, tvrde, lažna.

“Zamolio bih braću i prijatelje da ne nasjedaju i ne lajkaju ovu zajednicu jer stara stranica je privremeno banovana, au slučaju da je više ne ‘unbanujete’ otvorit ćemo novu i to nas neće Allahovom voljom zaustaviti”, piše jedan od članova redakcije stranice.

Duško Bjelić, bivši administrator Facebooka za jugoistočnu Europu, nije iznenađen odlukom te društvene mreže da zabrani stranicu na kojoj je veličan radikalni islam.

“Bio sam u prilici da pogledam tu stranicu. Sadržaji koje su oni objavljivali bili su i te kako sporni. Sve što, na primjer, šteti djeci ne treba biti na Facebooku”, pojašnjava Bjelić.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisija za odbranu i sigurnost parlamenta BiH, kaže da spornu stranicu nije gledala, ali ističe da su u BiH i dalje prisutni sajtovi koji predstavljaju ozbiljne sigurnosne izazove i prijetnje.

“Očito da se u BiH ništa na tom planu ne događa jer nismo primijetili da je suspendiran ili odgovarao bilo tko, a tko stoji iza tih stranica”, naglasila je Majkićeva.

Bezbjednosni stručnjaci ranije su “Nezavisnim” potvrdili da prijetnju za sigurnost, pored stranice i Facebook stranice “Vijesti ummeta”, predstavljaju i sajtovi poput “Putvjernika”, “Islambosna”, “Balkanskiemirat” …

S druge strane, iz policijskih agencija su se oglasili tvrdnjom da poduzimaju neophodne aktivnosti na sprečavanju bilo kakvih nezakonitih aktivnosti u ovoj oblasti.

Iz MUP-a RS su ranije kazali da policija prati aktivnosti pripadnika ovog radikalnog islamskog pokreta “kako na terenu, tako i na internetu”.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/internet/Vehabije-zabranjene-na-Facebooku-227267.html&usg=ALkJrhi3wXVu8RGq4D1H5l6_rKLZime96A#sthash.RlHguGGa.dpuf

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -