Published On: Pon, ožu 25th, 2013

PALI TURCI PADOŠE I ONI: Gasi se BH Airlines

Aviokompanija “BH Airlines” uskoro će biti ugašena zbog neisplativosti daljnjeg financiranja ove kompanije, čiji su dugovi premašili desetine miliona KM.

Pozivajući se na izvore bliske Vladi Federacije BiH / FBiH /, “Dnevni avaz” tvrdi da će kabinet federalnog premijera Nermina Nikšića uskoro usvojiti ovu odluku., prenosi agencija SRNA.
Navodi se da je federalna Vlada za financiranje “BH Airlines” izdvajala sedam milijuna KM godišnje, ali su dugovi prema vjerovnicima “totalno prizemljili” ovu tvrtku, koja ima svega dva aviona, ali i 108 zaposlenih.
Nedavno je i Hypo Alpe Adria banka blokirala račune “BH Airlinesu”, a razlog su bili znatni iznosi dospjelih nenaplaćenih dugovanja prema banci, kao i veliko kašnjenje u otplati po osnovi leasinga kojim su 2005.godine kupljena dva zrakoplova.
Jedan od razloga za gašenje ove aviokompanije, potvrđeno je iz Vlade FBiH, jeste i prekid partnerstva s “Turkish Airlinesom”, čija su dugovanja prema bankama na temelju dospjelih rata za nabavku aviona “dokrajčila” “BH Airlines”, te ostavila tvrtku u financijskoj krizi .
Federalni dnevnik piše da je Vlada FBiH potvrdila da su od suvlasničkih udjela u ovoj tvrtki odustale i mnoge svjetske aviokompanije koje su, nakon odlaska “Turkish Airlinesa”, bile zainteresirane da budu strateški partneri.
Prema ugovorima o financijskom leasingu za dva aviona “ATR 72”, “BH Airlinesu” trenutno je dospjelo za plaćanje 5,6 milijuna KM.
U slučaju prodaje jednog, pa možda i drugog zrakoplova, Agencija HETA Sarajevo traži da se trenutno prizna iznos dospjelih i nedospjelih dugovanja u ukupnom iznosu od skoro 18 milijuna KM, kojima su uključeni svi anuiteti, plus ostatak vrijednosti po otplatnim planovima zaključno sa svibnjem 2015. godine, što ovoj tvrtki ne odgovara.