Published On: Pon, ožu 25th, 2013

KACIN: BiH treba novi ustav i pravu vladu

Da bi postala funkcionalnom državom Bosna i Hercegovina treba potpuno novi ustav, ali i vladu s punim ovlastima, jer postojeće Vijeće ministara nije u stanju odgovoriti obvezama koje ima izvršna vlast, ocijenio je Jelko Kacin, potpredsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu u intervjuu što ga je u ponedjeljak objavilo sarajevsko “Oslobođenje”.
“BiH treba mijenjati ustav”, kazao je Kacin dodajući kako u postojećem ustavu postoji tek neka vrsta državnog okvira za deset ministarstava koja imaju neprecizno postavljene i preširoke odgovornosti.
“Oni su nadležni za sve, što u praksi znači da nisu nadležni ni za što, a na drugoj strani entiteti im ne daju da rade svoj posao”, kazao je Kacin aludirajući na činjenicu da je većina izvršnih ovlasti prepuštena entitetima, a u Federaciji BiH županijama.
“Glavni je problem u tome što ova zemlja vladu zapravo i nema. Ovo što imate je Vijeće ministara pa oni vijećaju umjesto da budu učinkovita izvršna vlast”, zaključio je slovenski europarlamentarac.
Ustavna transformacija BiH po njegovu bi sudu kao najvažniju zadaću trebala riješiti problem “opremanja” BiH pravom vladom.
Vijeće ministara BiH u praksi je prisiljeno većinu svojih odluka donositi konsenzusom što opet ovisi o političkoj suglasnosti koju za takve odzuke daju političke strukture unutar entiteta. Izvršne ovlasti koje po zakonu pripadaju Vijeću ministara su vrlo male i odnose se tek na nekoliko područja koja su ustavom definirana kao pitanja kojima se bavi središnja država. Riječ je, primjerice, o obrani, vanjskoj politici i gospodarskih odnosima s inozemstvom
(Dnevnik.ba | Hina)