Published On: Pet, velj 8th, 2013

Otvoren 19. po redu međunarodni festival ''Sarajevska zima''

Ceremonijom sačinjenom od nekoliko programa i središnjom svečanošću u Parlamentarnoj skupštini BiH večeras je dignuta zavjesa sa 19. izdanja međunarodnog festivala “Sarajevska zima”, koji će trajati do 21. ožujka.
Program je počeo postavljanjem instalacije “Rukavice” na fasadi Historijskog muzeja BiH, koja je djelo mladih autora Nardine Zubanović, Ire Skopljak i Nelise Baždar. Napravljena od 150 rukavica koje su donirali građani Sarajeva ona simbolizira kulturno-politički angažman s porukom oživljenja bh. kulture i svih muzejskih institucija.
Uslijedilo je otvaranje dvije izložbe – “Srednjovjekovni novac iz numizmatičke kolekcije Historijskog muzeja BiH” kustosa Amara Karapuša te “Izložbe povodom 125 godina Zemaljskog muzeja BiH” autorice Lebile Džeko, obje postavljene u Historijskom muzeju BiH.
Na prvoj izložbi predstavljeno je devet kovanica od pet bosanskih vladara iz različitih povijesnih perioda i nekoliko njihovih replika, uz prateći tekst i dokumente. Prva serija kovanica datira iz perioda od 1314. do 1321. godine, dok zadnja kovanica potiče iz 1463. godine.
Amar Karapuš je istaknuo za Fenu da većinu kovanica odlikuju vizantijski motivi s likom vladara s jedne, te njihovim zaštitinikom s druge strane. Bosanski kralj Tvrtko II unosi tipološke promjene, s državnim grbom na svakoj kovanici i njegovim imenom.
Druga izložba posvećena je rođendanu Zemaljskog muzeja BiH i donosi brojne crno-bijele zanimljive fotografije Sarajeva iz počeka 20. stoljeća. Prate je različiti dokumenti i knjige, te nacrti zgrade ove muzejske institucije koja je izgrađena 1913. godine.
Okupljene je kratko pozdravio direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić, istaknuvši da se, na žalost, nije ništa drastično promijenilo od kada su vrata ovog muzeja zatvorena za javnost, te da se to neće ni dogoditi dok se ne provedu temeljite sistemske promjene kada je riječ o pravnom statusu ove institucije.
Gosti i festivalska publika potom su se uputili u Parlamentarnu skupštinu BiH, gdje je održan centralni dio programa, uz govore nekoliko službenika i kulturno-glazbeni program.
Prethodno je u foajeu PSBiH otvorena izložba Historijskog muzeja BiH posvećena američkoj povjesničarki umjetnosti, spisateljici i slikarici, te strastvenom borcu za ljudska prava Marian Wenzel. Postavka je donijela desetak panoa s njenim fotografijama, rukopisima i nekoliko osobnih stvari.
Autorica izložbe Elma Hašimbegović istaknula je da je ovaj muzej dužan odužiti se ovoj istaknutoj osobi, koja je nakon smrti 2002. godine svu svoju ostavštinu poklonila Historijskom muzeju BiH. Ona navodi da je Wenzel prvenstveno bila poznata po istraživanju bosanskih stećaka 60-ih godina prošlog stoljeća, o čemu svjedoče brojni njeni radovi, ali i pozivu koji je 1992. godine u vrijeme rata u BiH uputila brojnim svjetskim službenicima i javnosti da se zaustavi uništavanje kulturno-povijesnog naslijeđa BiH.
U velikoj dvorani Parlamentarne skupštine BiH uslijedio je nastup balerina Narodnog pozorišta Sarajevo Daniele Knežević i Aide Mušanović, recitiranje bh., irske i romske poezije u izvedbi studenata Akademije scenskih umjetnosti Staše Dukić, Ajle Hamzić i Admira Šehovića, te nastup Ansambla narodnih igara i pjesama “Kolo bosansko”.
Kraća obraćanja u kojima je dana podrška Festivalu “Sarajevska zima” u promoviranju kulturnih vrijednosti i povezivanja umjetnika iz cijelog svijeta, imali su nerezidentni veleposlanik Irske za BiH Kieran Dowling, parlamentarka Ismeta Dervoz te predstavnici Europske kuće za ljudska prava i UNESCO-a.
Cijela je svečanost uljepšana dolaskom Malog princa, uz Lisicu, Zmiju, Pilota i Ružu koji su zauzeli mjesto za predsjedavanje skupštinom.