FINA, ŽIVA, NVO MAFIJA: Neprofitne organizacije i pojedinci troše 163 miliona KM iz budžeta FBiH

Udruženje “Pozitivne vrijednosti” danas je u Sarajevu, predstavilo projekt koji za cilj ima analiziranje dodjele novca pojedincima i neprofitnim organizacijama iz budžeta FBiH.
Cilj projekta je smanjenje zlouporabe javnog novca i racionalizacija javne potrošnje, te uspostavlajnja jasnijih kriterija pri dodjeli javnih sredstava.
“Ovim projektom smo htjeli analizirati proračunsku potrošnju korisnika proračuna FBiH za razdoblje 2010. / 2011. godine, te utjecati na to da se sredstva dodjeljuju transparentno, da se uspostave jasni kriteriji, da se definira cjelokupna procedura i da Parlament koji sve to kontrolira povede računa da se proračunski korisnici temeljnije ispitaju “, kazala je predsjednica Udruženja Mevlida Novalić.
Analizom je obuhvaćeno 28 proračunskih korisnika, uključujući oba doma Parlamenta FBiH, urede predsjednika i dopredsjednika Vlade Federacije BiH 0,16 ministarstava i određene uprave i direkcije.
Ono što se očekuje od analize je da se poboljšaju procedure i kriteriji pri dodjeli budžeskog novca.
“Sve smo pokrenuli zbog ukazivanja nejasnoće pri dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i pojedincima”, dodala je.
Kroz analizu je utvrđeno da je pojedincima i neprofitnim organizacijama dodijeljeno više od 163 milijuna KM, od čega više od 51 milijun za pojedica i oko 112 milijuna za neprofitne organizacije.
“Kriteriji za dodjelu sredstava iz proračuna su vrlo općeniti, što otvara prostor da budu tumačeni na razne načine”, kazala je suradnica Udruge Rubina Čengić.
Institucija koja dodjeljuje javni novac treba definirati konačne ciljeve novca, da napravi program po kojem bi novac bio dodijeljen i da provjeri da li će novac biti od koristi cjelokupnoj zajednici.
Novac bi trebao biti ustupljen projektima koji su od značaja za cijelu Federaciju.
“Naša zadaća je da napravimo proceduru koja će pomoći da se definiraju jasni, mjerljivi i konkretni kriteriji, koje bi institucije koristile pri dodjeli novca, kako bi novac došao do svih korisnika i dao najbolje rezultate”, dodala je.
Javni novac bi trebao biti novac na koji svi imaju pravo.