Published On: Uto, lis 5th, 2021

Otkriven mural Milene Mrazović, prve novinarke u BiH

U ponedjeljak 4. listopada 2021. Ann Linde, ministrica vanjskih poslova Švedske i predsjedateljica OSCE-a u 2021. godini je zajedno s Mashom Durkalić, koautoricom knjige #ŽeneBiH, i umjetnicom Natašom Konjević, otkrila mural s likom Milene Mrazović, prve novinarke, urednice i publicistice u Bosni i Hercegovini.

Mural, koji slavi žensko liderstvo, naslikan je na zgradi Elektrotehničke škole za energetiku zahvaljujući projektu ”Žene na izborima u BiH”, koji financira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

”Bez suštinskog učešća žena nećemo postići pun potencijal naših društava”, izjavila je ministrica vanjskih poslova Švedske, Ann Linde, na ceremoniji otkrivanja murala.

Knjiga #ŽeneBiH predstavlja umjetničku, aktivističku i istraživačku inicijativu koja sadrži biografije preko 50 bosanskohercegovačkih žena koje su prekinule stereotipe i zagovarale prava i emancipaciju žena. Inicijativa je počela s ciljem da se doprinese vidljivosti žena u Bosni i Hercegovini i potaknu slične inicijative u okviru kojih će se dokumentirati društveni doprinos ženskog liderstva.

Sve biografije u knjizi prate ilustracije raznih ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. To je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, pjesnikinjama, socijalnim radnicama, bh. heroinama, direktoricama, znanstvenicama, glazbenicama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH. Izdanje knjige na engleskom jeziku objavljeno je 2020. godine, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

”Izuzetno smo ponosni što danas vidimo ovaj mural, obzirom da je on razlog zbog kojeg smo pokrenuli inicijativu #ŽeneBiH – što vidimo pionirke prava i emancipacije žena prisutne u javnim prostorima Bosne i Hercegovine. To je dokaz da kulturno pamćenje koje uključuje žene treba postati dio našeg života i da trebamo zajedno raditi na unapređenju vidljivosti žena, ali i rodne ravnopravnosti”, kazala je Masha Durkalić.

Također se zahvalila Švedskoj i OSCE-u na podršci inicijativi i ideji da prošlost, sadašnjost i budućnost pripadaju također i ženama.

Milena Mrazović bila je liderka koja je radila i živjela ispred svog vremena, te obavljala javnu funkciju od značaja u vremenu kada mnoge žena svijeta nisu imale takvu mogućnost. Ona je utrla put današnjim ženama u novinarstvu, uredništvu, komponiranju, antropologiji, etnologiji i književnosti.

Umjetnica Nataša Konjević je izjavila:

”Milena Mrazović bila je pionirka u mnogim stvarima koje u njeno vrijeme nisu bile dostupne ženama u BiH. Ona je žena koja zavređuje divljenje i bila sam beskrajno inspirirana dok sam radila ilustraciju njenog lika za knjigu #ŽeneBiH. Kroz taj proces sam doznala više o njenom radu i ostavštini, a njen život i biografija bili su moja inspiracija. Kao slikarica murala, cijenim mogućnosti slikanja portreta značajnih žena i odavanja počasti njihovom doprinosu društvu. Milena je samo jedna žena koja zaslužuje da bude u većoj mjeri prisutna u javnom prostoru.”

Ceremoniji su prisustvovali Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske u BiH, Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo, i Fikret Radončić, direktor Elektrotehničke škole za energetiku.

Osim što pruža podršku liderstvu žena, Švedska snažno podržava i institucije vlasti BiH u rješavanju klimatske krize i zaštiti okoliša. Elektrotehnička škola za energetiku je jedna od 229 zgrada javne namjene širom zemlje koje su energetski obnovljene. Energetskom obnovom je smanjeno korištenje energije i emisije CO2, a učenicima je pruženo ugodnije okruženje. Mjere za povećanje energetske efikasnosti su provedene zahvaljujući zajedničkim sredstvima Švedske, Vlade Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo koja je realizirao UNDP kroz projekat ”Zeleni ekonomski razvoj”, priopćeno je iz UNDP-a.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare